Kafići pusti, sedi se na ulici: Francuzi neće zdravstvene propusnice za ulazak u lokale (VIDEO)

12.08.2021

14:47 >> 14:53

0

Onima koji ne poseduju propusnice prete kazne i do 9.000 evra

Kafići pusti, sedi se na ulici: Francuzi neće zdravstvene propusnice za ulazak u lokale (VIDEO)
Copyright Twitter/Printscreen

Policija u Francuskoj počela je sa sprovođenjem i proverom zdravstvenih propusnica uz pomoć kojih je moguć ulazak u kafiće i restorane, što je dovelo do toga da su mnogi lokali bili prazni, jer su Francuzi umesto toga ručali po parkovima i ulicama na otvorenom.

Na snimcima koji obilaze društvene mreže, može se videti i kako francuska policija proverava da li gosti imaju tzv. korona pasoše. Onima koji ne poseduju propusnice preti kazna od 135 evra, koja se za ponovljeni prekršaj povećava na 9.000 evra.

Pročitajte još

Sudeći po snimcima, mnogi kafići su bili potpuno prazni jer su redovne mušterije odlučile da sede napolju ili da ih uopšte ne posećuju.

Podsetimo, od građana Francuske se od ove nedelje zahteva da na zahtev nadležnih pokažu personalni “ku ar kod” (QR) koji dokazuje da imaju posebnu propusnicu za posete restoranima i kafićima ili za putovanja širom zemlje.

Ova mera je deo plana vlade u Parizu da se što veći broj ljudi podstakne na vakcinaciju jer se zarazniji, delta soj, koronavirusa neprekidno širi u Francuskoj.

Do sada je potpuno vakcinisano oko 54 odsto Francuza.
Posebne propusnice izdaju se vakcinisanima, onima koji su preležali kovid 19 ili građanima sa negativnim PCR testom, ali ista pravila važe i za turiste koji se zapute u Francusku.

Posetioci i pacijenti koji imaju zakazane termine u zdravstvenim ustanovama takođe moraju da imaju propusnicu, ali ne i građani kojima je potrebna hitna medicinska pomoć.

Pročitajte još

Propusnice su obavezne za korisnike brzih, međugradskih i noćnih vozova, koje u Francuskoj svakodnevno koristi više od 400.000 putnika, potvrdio je danas ministar saobraćaj Žan-Batist Džebarti i najavio sprovođenje masovnih kontrola, uz podsećanje da se prihvataju i papirne i digitalne zdravstvene propusnice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike