Demonstranti "izvrnuli" Dablin naopačke! Neredi na ulicama zbog napada nožem u blizini škole, troje dece povređeno (VIDEO)

24.11.2023

21:25 >> 00:49

0

Tek treba da bude utvrđen razlog napada

Demonstranti "izvrnuli" Dablin naopačke! Neredi na ulicama zbog napada nožem u blizini škole, troje dece povređeno (VIDEO)
Neredi u Dablinu zbog napada na troje ljudi, među njima dvoje dece - Copyright Profimedia

Pet osoba, među kojima je troje dece, povređeno je danas u napadu nožem u blizini škole u centru Dablina.

Irska policija saopštila je da veruje da incident nije povezan sa terorizmom i da da je reč o "samostalnom napadu".

Profimedia
Demonstranti su napali policiju

Policijski nadzornik Liam Gerati rekao je da je policija, iako je istraga još u ranoj fazi, uverena da ne postoje "aktivnosti povezane za terorizmom" i da će se ispostaviti da je reč o "samostalnom napadu".

On je dodao da tek treba da bude utvrđen razlog napada. 

Povređeni su petogodišnji dečak, šestogodišnja devojčica i muškarac star oko 50 godina. Žena (30) i još jedna devojčica (5) su zadobile ozbiljne povrede.

Osumnjičeni muškarac je priveden i njemu je ukazana pomoć na licu mesta zbog zadobijenih povreda koje je, kako se veruje, sam sebi naneo.

Napad se dogodio nešto posle 13 časova po lokalnom vremenu kod trga Parnel, a povređeni su hospitalizovani u različitim bolnicama širom grada.

Protest "divlja" na ulicama

Nekoliko policajaca napadnuto je tokom nasilnih protesta koji su izbili u Dablinu nakon napada nožem kod jedne škole, u kojem je povređeno troje dece.

Tokom protesta zapaljeni su policijski automobil i tramvaj, prenosi irski RTE.

Dvospratni autobus izgoreo je do temelja, a prozori su razbijeni na obližnjem hotelu Holidej In i restoranu brze hrane Mekdonalds. Opljačkana je i radnja Futlokera, dodaje Rojters.

Pojedini učesnici protesta sukobili su se sa policijom, a navodno je povređeno nekoliko policajaca.

Neki su policajce gađali i flašama, navodi Gardijan i dodaje da su okupljeni uzvikivali antiimigrantske slogane.

Nakon što su izbili sukobi između policije za obuzdavanje nereda i antiimigrantski nastrojenih demonstranata, obustavljen je javni prevoz, a ljudima je savetovano da ne idu do obližnjeg porodilišta osim ako je to apsolutno neophodno.

Turisti u centru Dablina kažu da im je rečeno da se evakuišu iz hotela.

"To su sramne scene. Imamo huligansku frakciju, vođenu krajnje desničarskom ideologijom koja učestvuje u ozbiljnom nasilju", rekao je novinarima policijski komesar Dru Haris nakon što je raspoređeno 400 policajaca kako bi uspostavili javni red.

Policija je, posle današnjeg napada kod škole, privela osumnjičenog muškarca, koji za sada nije identifikovan, ali antiimigrantske grupe koje su se okupile kod mesta napada na trgu Parnel u Dablinu tvrde da je reč o strancu.

U delovima Dablina obustavljen je autobuski i tramvajski saobraćaj, a vlasti su pozvale na smirivanje situacije.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike