Pao drugi najveći grad u Avganistanu: Talibani napreduju, Ujedinjene nacije se spremaju da reaguju

13.08.2021

08:30

0

Vladine snage i dalje kontrolišu aerodrom u Kandaharu, koji je bio druga najveća baza SAD

Pao drugi najveći grad u Avganistanu: Talibani napreduju, Ujedinjene nacije se spremaju da reaguju
Copyright Tanjug/AP Photo/Mohammad Asif Khan

Talibani su uspeli da osvoje Kandahar, drugi grad po veličini u Avganistanu, saopštili su danas lokalni zvaničnici, što je veliki korak unazad za vladu koju podržavaju SAD, pošto su pobunjenici pokrenuli novu ofanzivu u vreme kada se SAD i NATO spremaju za potpuno povlačenje iz te zemlje.

– Posle žestokih sukoba prošle noći, talibani su preuzeli kontrolu nad Kandaharom – saopštio je lokalni vladin zvaničnik za Rojters, nakon što su militanti objavili da su osvojili Kandahar.

Pročitajte još

Vladine snage i dalje kontrolišu aerodrom u Kandaharu, koji je bio druga najveća baza SAD u Avganistanu tokom dvadesetogodišnje okupacije.

Prvo je juče pao grad Herat, a onda i Kandahar, što predstavlja dve najveće pobede talibana otkako su otpočeli ofanzivu u maju.

Pad dva velika grada znak je da Avganistanci podržavaju talibane, saopštio je portparol militantne grupe, prenela je Al Džazira.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin razgovarali su sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem u četvrtak i rekli mu da će SAD ostati posvećene bezbednosti i stabilnosti u Avganistanu.

Mapa koja pokazuje koje teritorije su pod upravom talibana; Tanjug/AP

Oni su dodali da SAD podržavaju političko rešenje konflikta, a kao odgovor na talibansko brzo napredovanje, Pentagon je naveo da će poslati dodatnih 3.000 vojnika u roku od 48 sati kako bi pomogli u evakuaciji osoblja ambasade SAD.

Zvaničici odleteli

Osim Kandahara talibani su osvojili i grad Lakšahgah, glavni grad južne provincije Helmand, posle dve nedelje sukoba, saopštio je danas policijski zvaničnik, a javio Rojters.

U četvrtak je pala glavna policijska stanica u tom gradu, a sada je osvojen i poslednji objekat koji je držala vlada.

Vlada i visoki predstavnici vojske odleteli su noćas oko ponoći helikopterom iz poslednjeg utočišta vlade, objekta koja pripada državi u tom gradu, rekao je zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti.

AP Photo/Mohammad Asif Khan

– Oko 200 pripadnika avganistanskih državnih predstavnika, koji su ostali u guvernerovom kompleksu, predalo se talibanima – rekao je zvaničnik.

Talibani su u poslednje vreme osvojili prestonice 12 od 34 avganistanske provincije.

Ujedinjene nacije se spremaju da reaguju

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija predstaviće danas nacrt saopštenja kojim će se osuditi talibanski napadi na gradove u Avganistanu, zbog čega je došlo do velikog broja civilnih žrtava, a kako se očekuje, UN će zapretiti sankcijama zbog zloupotrebe i akcija koje ugrožavaju mir i stabilnost u toj zemlji, saopštile su svetske diplomate.

Zvanično saopštenje, čiji su nacrt sastavili Estonija i Norveška, treba da bude odobreno konsenzusom Saveta koji čini 15 zemalja članica, javlja Rojters.

Tanjug/AP Photo/Mohammad Asif Khan

U dokumentu se takođe navodi da “UN snažno odbacuju postojanje Islamskog emirata Avganistana”, uz dodatak da se neće podržati nikakva vlada koja je postavljena vojnom silom.

Specijalni izaslanik UN za Avganistan, Debora Lions, prošle nedelje je dovela pod upitnik da li talibani žele politički sporazum, rekavši pred Savetom bezbednosti da rat ulazi u “smrtonosniju i razorniju fazu”.

– Savet bezbednosti snažno osuđuje oružane napade talibanskih snaga na gradove širom Avganistana, usled čega je stradao veliki broj civila – navodi se u nacrtu izjave.

Pročitajte još

Nacrt takođe naglašava spremnost Saveta bezbednosti da “uvede dodatne mere za odgovorne za kršnje ili zloupotrebu ljudskih prava ili kršenje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i napadače na civile, kao i pojedince i ustanove”, a to se odnosi i na sve koji pružaju podršku akcijama koje su pretnja miru, stabilnosti i bezbednosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike