"Moskva je zapanjena zbog napada na civilne objekte u Gazi, to je kršenje međunarodnog prava"

11.11.2023 | 13:27

Autor: Vladimir Tanacković

Prema rečima Vasilija Nebenzje, jedini način da se izbegnu žrtve u palestinsko-izraelskom sukobu jeste potpuni prekid vatre, umesto privremenih pauza

Copyright Profimedia

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da je Moskva zapanjena zbog napada Izraela na civilne objekte u Pojasu Gaze.

- Šokirani smo i duboko uznemireni zbog toga što su mete napada civilni objekti poput škola, bolnica, džamija i izbegličkih kampova. Naglašavamo da su ciljani napadi na civilne objekte flagrantno kršenje međunarodnog humanitarnog prava, a poštovanje ovog prava je imperativ. U svakom ratu postoje pravila - istakao je diplomata tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, jedini način da se izbegnu civilne žrtve u palestinsko-izraelskom sukobu jeste potpuni prekid vatre, umesto privremenih pauza.

- Naglašavamo da je eskalacija sukoba neprihvatljiva i opasna. Uvereni smo da bi prvi korak ka rešavanju situacije bio što hitniji prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba - dodao je Nebenzja.

On je takođe naglasio da pružanje pomoći stanovništvu Gaze može sprečiti dalji razvoj oružanog sukoba i sprečiti uključivanje novih regionalnih aktera u konflikt.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam