"Rusija nije u modi na Zapadu jer postaje previše dobra": Zašto nekima smeta vakcina Sputnjik V?

19.12.2020

10:23 >> 10:57

0

Autor: M. I.

"Rusija nije u modi na Zapadu jer postaje previše dobra": Zašto nekima smeta vakcina Sputnjik V?
Copyright Pixabay

Rusija na Zapadu nije u modi – ne zato što je loša, nego zato što postaje previše dobra, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući reakciju Zapada na rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“.

– Sve je to – konkurencija. To što je institut ‘Gamaleja’ uspeo da iskoristi ranije rezultate kako bi brzo došao do rešenja za vakcinu ‘Sputnjik Ve’ je, naravno, predstavljalo pretnju sa stanovišta konkurencije za najveće proizvođače. Ukratko, sve je veoma jednostavno – reč je o konkurenciji, koja nije uvek poštena – rekao je Peskov u dokumentarnom filmu novinarke Naili Asker-Zade „Opasni virus. Prva godina“ koji se prikazuje na televiziji „Rusija 1“.

Peskov smatra da će dogodine u celom svetu početi vakcinacija protiv virusa korona.

Pročitajte još:

– Čini mi se da će sledeće godine krenuti vakcinacija u celom svetu. Negde više intenzivno, negde manje. Pored toga, razvija se prirodna imunizacija stanovništva u svakoj zemlji – smatra Peskov.

Međutim, iako je prošla godina dana od početka pandemije, broj pitanja vezano za tu temu se ne smanjuje, smatra portparol.

– Lekari, nažalost, ne mogu dati mnogo odgovora – dodao je on.

U filmu, pored portparola Kremlja, govore i glavni lekar moskovske bolnice №40 Denis Procenko, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, šefica Ruske službe za sanitarni nadzor i kontrolu Ana Popova, predstavnica Svetske zdravstvene organizacije u Rusiji Melita Vujnović. Lekari, ličnosti iz javnog života i politike su govorile o tome kako je pandemija virusa korona promenila naš život ove godine i šta će doneti naredna godina.

Pročitajte još:

U Rusiji su više puta govorili o tome da su kritike stranih kolega na račun ruske vakcine protiv korone neosnovane, jer je platforma, na kojoj je vakcina razvijena, dobro proučena.

Podsetimo, „Sputnjik Ve“ je prva u svetu registrovana vakcina protiv virusa korona. U oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“.

Uskoro je moguća i registracija treće vakcine koju je proizveo Federalno naučni centar za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata „Čumakova“ Ruske akademije nauka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike