Strahota u Haitiju: Najmanje 227 osoba poginulo u stravičnom zemljotresu, mrtvi se još broje (FOTO/VIDEO)

15.08.2021

21:36 >> 06:11

0

Najmanje 227 osoba poginulo je u stravičnom zemljotresu jačine 7,2 po Rihteru koji je pogodio ostrvsku državicu Haiti

Strahota u Haitiju: Najmanje 227 osoba poginulo u stravičnom zemljotresu, mrtvi se još broje (FOTO/VIDEO)
Copyright Foto: Printskrin/Twitter

Najmanje 227 osoba poginulo je u stravičnom zemljotresu jačine 7,2 po Rihteru koji je pogodio ostrvsku državicu Haiti u Karipskom moru.

Kako javlja ruska državna televizija na engleskom Raša Tudej ovo je privremena brojka jer se strahuje da će broj rasti, pošto su zgrade u nekoliko gradova u ovoj karipskoj zemlji sravnjene.

Džeri Čendler komandant Civilne zaštite Haitija objavio je ovi unformaciju na konferenciji za novinare, koja je održana nekoliko sati pošto je katastrofalni zemljotres pogodio ovu državu.

Predviđa se da će broj žrtava rasti kako bude nastavljena potraga po ruševinama.

Pročitajte još:

Premijer Haitija Ariel Henri proglasio je vanredno stanje na mesec dana i ranije je rekao da će mobilisati „sve resurse“ svoje administracije za pomoć, dok je u Vašingtonu predsednik Džo Bajden odobrio američki odgovor.

“Najvažnije je da se iz ruševina izvuče što više preživelih. Culi smo da su lokalne bolnice, posebno u Les Kajesu, pune povređenih ljudi”, rekao je premijer, prenosi AP.

On je dodao da Međunarodni crveni krst i bolnice u nepogođenim delovima zemlje pomažu u zbrinjavanju povređenih i pozvao građane na jedinstvo i solidarnost.

“Potrebe su ogromne. Moramo da se pobrinemo za povređene, ali i da obezbednimo hranu, pomoć, privremeni smeštaj i psihološku podršsku”, rekao je Anri.

Epicentar zemljotersa je bio osam kilometara od grada peti Tro de Nip, oko 150 kilometara zapadno od prestonice Port-o-Prensa.

Zgrade su se srušile, a ulice su bile posute krhotinama u nekoliko haićanskih gradova, dok se udarni talas osetio čak do Kube i Jamajke.

USGS je izdao crveni alarm za broj žrtava, navodeći da će verovatno biti veliki broj žrtava i da su razaranja većih razmera, preneo je Rojters.

Nedugo posle zemljotresa bilo je izdato upzorenje na cunami, ali je nakon izvesnog vremena ono povučeno.

Haiti je 2018. godine pogodio zemljotres jačine 5,9 stepeni u kome je poginulo više desetina ljudi, dok je u zemljotresu jačine 7,1 stepeni 2010. godine oštećen veći deo prestonice, a nastradalo oko 300.000 ljudi.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike