Izrael ima "plan za etničko čišćenje": Predstavljen dokument o masovnom preseljenju Palestinaca, evo šta sve piše u njemu

31.10.2023

21:19

0

Autor: N.P.

Nije precizirano šta će biti sa Gazom kada u njoj ne bude više stanovnika

Izrael ima "plan za etničko čišćenje": Predstavljen dokument o masovnom preseljenju Palestinaca, evo šta sve piše u njemu
Copyright AP Photo/Ali Mahmoud, File

Izraelska vlada je sačinila predlog prema kojem 2,3 miliona Palestinaca iz Gaze treba premestiti na egipatsko Sinajsko poluostrvo, što je naišlo na veoma oštre kritike, a pretpostavlja se da bi takav potez pogoršao i odnose Izraela sa Egiptom.

Procurili dokument, koji izraelsko Ministarstvo obaveštajnih poslova zove "samo konceptom na papiru", ima deset strana, a datiran je na 13. oktobar. U njemu se predlaže da Izrael na Sinaju postavi "grad šatora" gde bi se smestila populacija iz Gaze.

Šatori bi trebalo da prerastu u trajna naselja, sa "sterilnim zonama od nekoliko kilometara" koje bi ih razdvajale od izraelske granice.

Prema tom planu, Palestincima bi bilo rečeno da nema nade za povratak na teritorije koje će Izrael okupirati u bliskoj budućnosti i da se "Alah postarao da izgube tu zemlju zbog vođstva Hamasa".

AP Photo/Fatima Shbair
Više od milion ljudi je raseljeno od 7. oktobra

U dokumentu se navodi i da će ključna biti podrška SAD, jer bi "Vašington mogao da izvrši pritisak na Egipat, Tursku, Katar, Saudijsku Arabiju i UAE da doprinesu toj inicijativi, bilo u resursima ili u prihvatanju raseljenih ljudi". Ističe se i da bi Španija, Grčka i Kanada mogle da prime izbeglice iz Pojasa Gaze.

Dokument je objavio sajt "Sicha Mekomit", na kome je naglašeno da je to plan za etničko čišćenje Gaze.

Prema Ministarstvu za obaveštajne poslove, plan će javnosti biti predstavljen tako da se istakne da je cilj "umanjiti žrtve među civilima". Ovim ministarstvom predsedava Gila Gamliel, članica Likuda, stranke premijera Benjamina Netanjahua.

Druga nakba

Egipat strahuje da Izrael želi da im "uvali" problem Gaze, a čitav slučaj podseća na masovni egzodus Palestinaca 1948. godine, prilikom stvaranja države Izrael. Stotine hiljada Palestinaca je bilo primorano da napusti svoje domove, a oni to zovu nakba, što na arapskom jeziku znači katastrofa.

AP Photo/Hatem Moussa
Palestinci sa severa Pojasa Gaze idu ka jugu enklave

- Protiv smo prelaska na bilo koje mesto, u bilo kakvom obliku, i to smatramo crvenom linijom koju nećemo dozvoliti da se pređe - rekao je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudeneh.

Prema njegovim rečima, masovno preseljenje bilo bi ravno "objavi novog rata".

- Nećemo dozvoliti da se ponovi ono što se desilo 1948. godine - naglasio je on.

Do sada je u izraelskim vazdušnim udarima stradalo više od 8.000 ljudi, a skoro 40 odsto čine deca.

"Velika greška"

Dokument je datiran na 13. oktobar, šest dana nakon što je Hamas upao na teritoriju Izraela i ubio oko 1.400 ljudi. Oko 240 talaca i dalje drži u Gazi.

AP Photo/Hatem Moussa
 

Ponuđene su tri alternative kako bi se sprovela značajna promena u životima civila u Pojasu Gaze.

Predlaže se pomeranje Palestinaca u šatore, potom gradnja trajnih gradova i uspostavljanje humanitarnog koridora. Ipak, ne precizira se šta će biti sa Gazom kada bude očišćena od stanovnika.

Egipat je već napomenuo da neće prihvatiti palestinske izbeglice. Ta zemlja već dugo strahuje da Izrael želi zauvek da protera Palestince na njenu teritoriju, što se već jednom dogodilo pre 75 godina. Egipat je vladao Gazom od 1948. do 1967, kada je Izrael preuzeo kontrolu i nad Zapadnom obalom i istočnim Jerusalimom. Većina stanovnika Gaze su potomci izbeglica, proteranih iz današnjeg Izraela.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al Sisi rekao je da bi prihvatanje velikog broja izbeglica iz Gaze uništilo šanse da Palestinci imaju sopstvenu državu. Osim toga, postojao bi i rizik da militanti Hamasa završe na Sinaju, odakle bi mogli da gađaju Izrael, čime bi bio ugrožen mir uspostavljen 1979. Al Sisi je predložio da, umesto toga, Izrael udomi Palestince u pustinji Negev, koja se graniči sa Gazom, sve dok se ne okonča ratna operacija.

AP Photo/Hatem Ali
 

Joel Guzanski, viši saradnik na Institutu za studije nacionalne bezbednosti u Tel Avivu, rekao je da dokument preti da naruši odnose sa ključnim partnerom.

- Ukoliko je ovaj papir istinit, to je ogromna greška. To može da stvori jaz između Egipta i Izraela. Ovo je ili neznanje ili neko želi da ugrozi izraelsko-egipatske odnose, koji su u ovom trenutku veoma važni - rekao je.

Dokument je odbacio druge dve alternative - da se uspostavi Palestinska samouprava, sa sedištem u Zapadnoj obali, koja bi rukovodila Gazom, ili da se podrži lokalni režim. Predlozi su odbačeni jer ne mogu da odvrate Hamas od napada na Izrael.

AP Photo/Hatem Moussa
 

Pojedini izraelski zvaničnici kažu da dokument nije obavezujući i da nije bilo konkretne diskusije o njemu. Kabinet premijera Netanjahua ga je nazvao samo "konceptom na papiru".

U dokumentu piše da bi ponovno uspostavljanje Palestinske samouprave bila "pobeda bez presedana za palestionski nacionalni pokret", što bi ugrozilo izraelsku bezbednost.

 

BONUS VIDEO


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike