Kuomo nije prvi: Njujork ima dugu istoriju političkih skandala - flert s maloletnicom, prostitucija i prevare

17.08.2021

07:08 >> 07:31

0

Američku javnost šokirali su ispadi mnogih ljudi koji su bili na visokim pozicijama u toj državi, pa čak i dva guvernera koja su obavljala ovu funkciju nepo

Kuomo nije prvi: Njujork ima dugu istoriju političkih skandala - flert s maloletnicom, prostitucija i prevare
Copyright Endrju Kuomo; Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, Pool, File

Ostavkom koju je podneo prošlog utorka guverner Endrju Kuomo pridružio se klubu njujorških političara koje su skandali primorali da se odreknu svoje funkcije.

Kuomo je prilikom konferencije za medije, održane 10. avgusta, rekao da će iz kacelarije izaći 24. avgusta, više od godinu dana pre kraja mandata. Ovu odluku doneo je nakon što se priča o opozivu zahuktala i nakon što je u izveštaju državnog tužioca zaključeno da je kriv za seksualno uznemiravanje 11 žena. Osim toga, protiv njega se vodi istraga i zbog sumnje da je učestvovao u prikrivanju broja umrlih u staračkim domovima, kao i zbog optužbi da je poziciju zloupotrebio kako bi objavio i promovisao knjigu o sebi.

Pročitajte još

On nije ni prvi njujorški političar, a verovatno neće biti ni poslednji oko koga se digla prašina, a pre njega američku javnost uzburkali su sledeći skandali.

Alan Hevesi

Alan Hevesi; AP Photo/Stephen Chernin

Nakon četiri godine na mestu državnog kontrolora, Hevesi je podneo ostavku u decembru 2006, u okviru sporazuma sa Okružnim sudom u Olbaniju o priznanju krivice za to što je vladine službenike angažovao da budu šoferi njegove surpuge.

On je priznao da je kriv za prevaru vlade i osuđen je na 5.000 dolara novčane kazne. Osim toga, trajno mu je zabranjeno obavljanje javnih funkcija.

Hevesi, koji sada ima 81 godinu, 2011. je priznao krivicu po osnovu optužbe za korupciju u šemi „Pay to play“, u koju je uključen državni penzioni fond. To krivično delo počinio je dok je bio na funkciji kontrolora i zbog njega je odležao 19 meseci iza rešetaka.

Eliot Spitcer

Eliot Spitcer; AP Photo/Tina Fineberg, File

Nekadašnji guverner Njujorka najavio je ostavku u martu 2008. godine nakon što je otkriveno da je učestvovao u lancu prostitucije. Savezni istražitelji su tvrdili da je Spitcer za nekoliko godina, tokom kojih je bio državni tužilac, a kasnije i guverner, potrošio do 80.000 dolara na devojke lakog morala.

Otkad je napustio funckiju, osramoćeni guverner radio je kao televizijski voditelj i pomoćni profesor političkih nauka. Bavio se i nekretninama, a 2013. kandidovao se za kontrolora u Njujorku, izgubivši nominaciju u Demokratskoj stranci od kasnijeg pobednika Skota Stringera.

Dejvid Paterson

Dejvid Paterson; AP Photo/Mike Groll

Kao Spicerov zamenik guvernera, Paterson je došao na njegovo mesto kada je on odstupio.

On je imao nekoliko skandala, uključujući navode o podmićivanju svedoka u slučaju porodičnog nasilja i o traženju neprimerenih poklona, to jest besplatnih karata za utakmice njujorških „Jenkija”.

Iako je Paterson kažnjen sa 62.125 dolara nakon što je proglašen krivim za laganje pod zakletvom u vezi sa skandalom sa kartama, nije podneo ostavku, nego je završio Spitcerov ​​mandat do 2010. godine.

Nakon toga je povukao svoju kandidaturu za puni guvernerski mandat 2010. godine, otvarajući put Kuomu.

Džozef Bruno

Džozef Bruno; AP Photo/Tim Roske, File

Moćni lider republikanske većine u Senatu podneo je ostavku u julu 2008. godine zbog saveznih optužbi za korupciju, koje su uključivale elektronsku prevaru.

Osuđen je 2009, ali je Vrhovni sud kasnije ukinuo njegovu kaznu i ponovno suđenje 2014. godine završeno je oslobađajućom presudom.

Entoni Viner

Entoni Viner; AP Photo/Mark Lennihan, File

Nekadašnja zvezda u usponu u Demokratskoj stranci, Entoni Viner, podneo je ostavku u Kongresu nakon 12 godina službe u junu 2011, priznajući da je jednoj ženi putem Tvitera poslao intimnu fotografiju i da se upuštao u neprikladne odnose sa ženama na internetu.

Zatim je pokušao da se vrati kada se 2013. kandidovao za gradonačelnika Njujorka – ali njegovu kandidaturu sabotirala su otkrića da je imao seks sa drugom ženom pod pseudonimom „Carlos Danger“ („Karlos Opasni”).

Pročitajte još

Posle toga usledio je još jedan skandal, kada je 2017. uhapšen zbog toga što je razmenjivao neprikladne poruke sa srednjoškolkom, uprkos tome što je znao da je maloletna.

Huma Abedin, njegova supruga i majka njegovog sina, podnela je zahtev za razvod nekoliko sati nakon što se izjasnio krivim, ali ga je kasnije povukla kako bi ceo slučaj rešila van suda.

Tokom izricanja presude Viner je plakao, nazivajući sebe „veoma bolesnim čovekom”, a osuđen je 21 mesec zatvora.

Kao registrovani seksualni prestupnik iz zatvora je pušten u februaru 2019.

Šeldon Silver

Šeldon Silver; AP Photo/Mary Altaffer, File

Predsedavajući Skupštine države Njujork podneo je ostavku početkom 2015. godine, nakon što je uhapšen zbog optužbi za korupciju u vezi sa šemama kojima je rukovodio dok je bio na funkciji.

Te godine je osuđen, ali je presuda kasnije ukinuta. Međutim, 2018. proglašen je krivim za iste optužbe i osuđen na skoro sedam godina zatvora. Na slobodu je pušten 4. maja 2021. zbog pandemije koronavirusa.

Din Skelos

Din Skelos; AP Photo/Seth Wenig

Nekada moćni vođa republikanske većine u Senatu dao je ostavku u maju 2015. godine, ubrzo nakon što je uhapšen zbog optužbi za korupciju, iznudu, prevaru i podmićivanje. Kasnije te godine je osuđen, ali mu je presuda ukinuta 2017, da bi na ponovnom suđenju 2018. ponovo bio proglašen krivim i osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora.

U aprilu 2020. pušten je iz zatvora u kućnu izolaciju nakon što je ustanovljeno da je pozitivan na kovid 19.

Erik Šnejderman

Erik Šnejderman; AP Photo/Hans Pennink, File

Državni tužilac Šnejderman iznenada je podneo ostavku u maju 2018. godine – nekoliko sati nakon što je portal „Njujorker” objavio izveštaj u kom su detaljno opisane optužbe za fizičko zlostavljanje i seksualno uznemiravanje četiri žene.

Pročitajte još

Posle toga se vratio svom ranijem zanimanju učitelja meditacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike