Argentinci danas glasaju: Najteža ekonomska kriza u poslednjih 20 godina i uspon desnice

22.10.2023

12:36

0

Glasanje će verovatno uzdrmati ionako poljuljano argentinsko tržište

Argentinci danas glasaju: Najteža ekonomska kriza u poslednjih 20 godina i uspon desnice
Havijer Milei je zaludeo argentinske glasače - Copyright AP Photo/Natacha Pisarenko

Argentinci danas izlaze na birališta na opštim izborima koji se odvijaju u senci najgore ekonomske krize u poslednje dve decenije koja je autsajdersku krajnju desnicu dovelo do uspona i pobedničke pozicije.

Glasanje će verovatno uzdrmati ionako poljuljano argentinsko tržište i uticati na veze Argentine sa trgovinskim partnerima poput Kine i Brazila što će odrediti dalji politički put te zemlje, velike izvoznice žitarica sa ogromnim rezervama litijuma i gasa iz škriljaca.

AP Photo/Natacha Pisarenko
Glasači Serhija Mase

Biračka mesta se otvaraju u 8.00 po lokalnom vremenu, a očekuje se da će tri vodeća kandidata podeliti glasove: liberalni ekonomista Havijer Milej, centristički, peronistički ministar ekonomije Serhio Masa i konzervativka Patriša Bulrih.

Milej je obećavao da će "motornom testerom" saseći ekonomski i politički status-kvo i on je kandidat kojeg bi trebalo pobediti jer ogorčenim glasačima kojima je dojadila inflacija od 138 odsto i siromaštvo koje pogađa više od dve petine stanovništva, poručuje da će razbiti sve što nije dobro.

- Ljudi žele da se stvari promene. Kako? Oni o tome nemaju pojma, ali žele promene - rekao je Federiko Aurelio, predsednik konsultantske firme Aresco.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike