Bela kuća ima novi zahtev za Kongres: Amerikanci izdvajaju 106 milijardi za Ukrajinu i Izrael?

20.10.2023 | 19:09

Put do kongresnog odobrenja je neizvestan, s obzirom na to da je Predstavnički dom bez predsedavajućeg zbog podela među republikanskom većinom

Copyright Profimedia

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena zatražila je danas od Kongresa da odobri dodatni budžet, vredan skoro 106 milijardi dolara, za finansiranje dodatnih programa za Izrael i Ukrajinu, kao i za ono što on smatra ostalim glavnim prioritetim nacionalne bezbednosti.

Od predloženog budžeta za fiskalnu 2024. godinu, administracija želi da obezbedi 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu i 14,3 milijarde za Izrael, od kojih se oba iznosa uglavnom odnose na vojnu pomoć, prenosi Rojters.

Zahtev, takođe, uključuje 10 milijardi dolara za finansiranje humanitarnih potreba u Ukrajini, Izraelu, Gazi i drugim delovima sveta, kao i 7,4 milijarde dolara za inicijative povezane sa Indo-pacifičkim regionom, gde rastuća vojna i ekonomska moć Kine dovodi u pitanje dominaciju SAD.

Predlog  uključuje 13,6 milijardi dolara za bezbednost granica SAD, konkretno za rešavanje velikog broja latinoameričkih i karipskih imigranata na južnoj granici, kao  i problema ilegalne trgovine fentanilom.

Bela kuća je objavila set budžetskih predloga dan nakon što je Bajden održao vanredno obraćanje naciji u udarnom terminu iz Ovalnog kabineta, direktno apelujući na američki narod da je nastavak podrške Izraelu i Ukrajini od vitalnog značaja za zaštitu nacionalne bezbednosti SAD i obezbeđivanje globalne stabilnosti.

Put do kongresnog odobrenja je neizvestan, s obzirom na to da je Predstavnički dom bez predsedavajućeg zbog podela među republikanskom većinom.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/Tanjug