Kriza u Pakistanu: UN pozivaju Islamabad da odbaci planove za deportaciju više od milion i po Avganistanaca!

17.10.2023

22:45

0

Pakistanske vlasti dale su ilegalnim imigrantima rok da napuste zemlju do 1. novembra

Kriza u Pakistanu: UN pozivaju Islamabad da odbaci planove za deportaciju više od milion i po Avganistanaca!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Amel Emrić

Eksperti UN za ljudska prava danas su pozvali Pakistan da se uzdrži od deportacije 1,73 miliona avganistanskih državljana, nakon što je Islamabad naredio svim ilegalnim imigrantima, da odu ili da se suoče s proterivanjem.

Pakistanske vlasti dale su ilegalnim imigrantima rok da napuste zemlju do 1. novembra, preneo je Rojters. Takve mere povezuju se sa navodima da su avganistanski državljani bili umešani u nekoliko samoubilačkih bombaških napada ove godine.

- Pozivamo Pakistan da se pridržava pravila sprečavanja kolektivnog proterivanja i prinudnog povratka - kaže grupa eksperata UN.

Oni dodaju da nedostatak domaćih zakona i procedura o azilu ne oslobađa države od obaveza da poštuju međunarodna ljudska prava i običajne zakone.

Pakistan je primio najveći priliv avganistanskih izbeglica od sovjetske invazije na Kabul 1979. godine. Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Sarfraz Bugti ovog meseca je rekao da oko 1,73 miliona avganistanskih državljana u Pakistanu nije imalo zakonska dokumenata za boravak, dok je zemlja bila dom za ukupno 4.4 miliona avganistanskih izbeglica.

Islamabad optužuje islamističke militante da koriste avganistansko tlo za obuku boraca i planiranje napada unutar Pakistana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike