Održan hitan sastanak evropskih moćnika: Preti egzodus, ne zna se kome prvo poslati pomoć

17.08.2021

19:41 >> 21:44

0

Autor: A. B.

Mnoge evropske zemlje su zabrinute zbog mogućeg velikog priliva izbeglica i prisećaju se masovnog egzodusa iz Sirije 2015. godine

Održan hitan sastanak evropskih moćnika: Preti egzodus, ne zna se kome prvo poslati pomoć
Pixabay

Ministri spoljnih poslova Evropske unije održali su danas hitne konsultacije o posledicama promene vlasti u Avganistanu i uticaju na bezbednosnu situaciju.

U EU strepe da će svepristutni strah Avganistanaca od tvrdokorne islamističke vladavine izazvati egzodus iz te ratom razorene zemlje.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je pre sastanka da će se učesnici sastanka fokusirati na pitanje kako da se građani EU u Avganistanu i lokalni saradnici, državljani Avganistana bezbedno evakuišu.

– Posebno ćemo se fokusirati na stabilnost regiona. Susedne zemlje Avganistana će se svakako suočiti sa pritiskom i masovnim pokretima izbeglica – rekao je Mas.

Mnoge evropske zemlje su zabrinute zbog mogućeg velikog priliva izbeglica i prisećaju se masovnog egzodusa iz Sirije 2015. godine.

Avganistanci, posle Sirijaca, predstavljaju najveću izbegličku grupu koja traži utočište u Evropi, a prema nekim procenama u EU, sugeriše se da je od 2015. godine oko 570.000 Avganistanaca zatražilo azil.

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je u ponedeljak da će Francuska, Nemačka i drugi evropski partneri brzo raditi da pripreme “snažan odgovor” na svaki novi priliv izbeglica iz Avganistana.

U meduvremenu, Austrija planira da na sutrašnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova EU predloži da se u zemljama koje se graniče sa Avganistanom otvore centri za prihvat i deportaciju.

Kancelarka Nemačke Angela Merkel i drugi nemacki političari su takođe upozorili na mogući novi talas izbeglica i zatražili da se zemljama koje se graniče sa Avganistanom pruži pomoć da zadrže i spreče izbeglički talas prema EU.

– Ovde se prvenstveno misli na pomoć susednim zemljama u koje bi avganistanske izbeglice možda mogle da se zapute – objasnila je Merkelova.

Međunarodna organizacija za migracije upozorila je na sve veće srazmere humanitarne krize u Avganistanu ukazavši da situaciju “pogoršavaju velika suša i pandemija koronavirusa”.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti