Avganistanci izašli na ulice, talibani odmah pucali na njih! Srušili i spomenik vojskovođi koga su mučki ubili

18.08.2021

14:38

0

Autor: N.P.

Izvor: Tanjug

Nisu svi u zemlji za talibane

Avganistanci izašli na ulice, talibani odmah pucali na njih! Srušili i spomenik vojskovođi koga su mučki ubili
Twitter/Babak Taghvaee

Talibani su danas otvorili vatru u Džalalabadu na demonstrante koji su se okupili tražeći da se na zgradama institucija ponovo istaknu avganistanske zastave umesto talibanskih.

U izveštaju se navodi i da su talibanski borci tukli pojedine novinare koji su izveštavali s protesta.

Pročitajte još

Na snimcima sa društvenih mreža vidi se kako ulicama šetaju stotine ljudi noseći avganistanske zastave, dok se u pozadini čuju pucnji.

Kako javlja Al Džazira, u neredima i pucnjavi poginule su najmanje dve osobe dok ih je 12 ranjeno.

Grupa žena je izašla na prvi javni protest u Avganistanu, tražeći poštovanje svojih prava, među kojima su socijalna sigurnost, pravo na rad, obrazovanje i učešće u političkom životu.

Ovi protesti su prvi znaci pobune protiv talibana otkako je ta militantna grupa pre tri dana preuzela kontrolu nad celom teritorijom Avganistana i ušla u glavni grad Kabul.

Mnogi Avganistanici su pobegli iz zemlje, a hiljade još čekaju da se evakuišu preko kabulskog aerodroma.

Srušen spomenik velikog vojskovođe

Talibani su digli u vazduh spomenik vođi šiitske milicije Abdulu Ali Mazariju, koji se protiv njih borio tokom građanskog rata u Avganistanu 90-ih godina.

Mazari je bio vođa milicije avganistanske etničke manjine šiitskih Hazara, koga su ubili talibani 1996. godine, kada su islamski militanti preuzeli vlast od suparničkih snaga.

Spomenik je bio postavljen u centralnoj provinciji Bamijan, gde su talibani 2001. digli u vazduh dve masivne statue Bude, stare 1.500 godina i isklesane u planini, neposredno pre invazije pod vođstvom SAD, uz objašnjenje da su one u suprotnosti sa islamskom zabranom idolopoklonstva.

Talibani su na početku svoje vladavine obećali novu eru mira i bezbednosti za Avganistan i najavili da će amnestirati sve koji su se borili protiv njih, a ženama dati puna prava prema islamskom zakonu, bez detaljnijih objašnjenja.

Pročitajte još

Mnogi Avganistanci su duboko skeptični prema ovoj organizaciji, posebno oni koji se sećaju njene prethodne vladavine, kada su na snazi bili zakoni u skladu sa strogim tumačenjima islamskog prava.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti