Nakon decenije prekida: Italija i Libija obnovile komercijalne letove

30.09.2023

18:44

0

Autor: Lj. S.

Ubuduće između libijske i italijanske prestonice subotom i sredom će biti organizovan jedan povratni let

Nakon decenije prekida: Italija i Libija obnovile komercijalne letove
Ilustracija - Copyright Profimedia

Italija i ratom razorena Libija danas su obnovile komercijalne letove po prvi put posle decenije, saopštile su libijske vlasti u Tripoliju.

Avion na letu MT522, libijskog prevoznika Medski ervejz, poleteo je sa međunarodnog aerodroma Mitiga u Tripoliju ka rimskom aerodromu Leonardo da Vinči-Fjumičino, naveli su zvaničnici libijskog aerodroma.

Povratni let treba da sleti u Tripoli po podne, saopšteno je na međunarodnom aerodromu Mitiga.

Ubuduće između libijske i italijanske prestonice subotom i sredom će biti organizovan jedan povratni let, saopštio je aerodrom u Tripoliju.

Vlada premijera Abdul-Hamida Dbeibaha u Tripoliju pohvalila se obnavljanjem letova, postavljajući fotografije na društvenim mrežama na kojima se vide putnici koji se ukrcavaju na let i zvaničnici kako slave.

Italija i druge zapadne zemlje zabranile su letove iz Libije pošto je ta naftom bogata nacija u Severnoj Africi potonula u haos nakon ubistva Moamera Gadafija 2011. godine.

Libija je imala direktne letove do susednog Egipta i Tunisa i pojedinih bliskoistočnih zemalja, kao što je Jordan.

Vlada italijanske premijerke Đorđe Meloni u julu je ukinula 10-ogodišnju italijansku zabranu civilnog vazduhoplovstva sa Libijom.

Italijanske i libijske vlasti dogovorile su se da po jedna aviokompanija iz svake zemlje obavlja letove između dve prestonice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike