Posečeno jedno on najpoznatijih stabala na svetu, svi su ga bar jednom videli! Tinejdžer uhapšen zbog kultnog drveta iz Javorovog jaza FOTO

29.09.2023

14:20

0

Meštani su rekli vlastima da tokom noći nisu čuli ništa sumnjivo zbog jakih vetrova oluje "Agnes"

Posečeno jedno on najpoznatijih stabala na svetu, svi su ga bar jednom videli! Tinejdžer uhapšen zbog kultnog drveta iz Javorovog jaza FOTO
Copyright Profimedia

Britanska policija privela je 16-godišnjaka osumnjičenog za sečenje kultnog drveta iz Javorovog jaza u engleskom nacionalnom parku Nortamberland. Drvo, za koje se veruje da je staro oko 300 godina, takođe je bilo poznato kao „Robin Hudovo drvo“, nakon što se pojavilo u istoimenom filmu iz 1991. sa Kevinom Kostnerom u glavnoj ulozi.

U postu na Iksu (bivši Tviter), u četvrtak po podne policija Nortamberlenda saopštila je da je uhapsila tinejdžera zbog incidenta. Pokrenut je krivični postupak za nanošenje štete, a osumnjičeni je u pritvoru i sarađuje sa policajcima, dodali su zvaničnici.

Vlasti su istakle da su „otvorene“ jer je istraga i dalje u ranoj fazi.

 

 

Nadzornik Kevin Varing apelovao je na javnost za bilo kakvu informaciju o uništenju „svetski poznatog obeležja“. On je naglasio da je incident izazvao „značajan šok, tugu i bes u lokalnoj zajednici i šire“.

Policajci i čuvari parkova koji su stigli na mesto događaja u četvrtak ujutro zaključili su da je jedno od najslavnijih stabala u Britaniji posečeno motornom testerom.

Meštani su rekli vlastima da tokom noći nisu čuli ništa sumnjivo zbog jakih vetrova oluje Agnes.

Stablo javora koje je raslo pored Hadrijanovog zida iz rimskog doba proglašeno je za drvo godine na takmičenju koje je 2016. organizovao Vudland trast.

Opisujući seču, generalni direktor Nacionalnog fonda Endru Poad rekao je da pokušava da „uvidi logiku“ iza tog čina, nazivajući drvo „deo DNK ovog područja“. Dobrotvorna organizacija za očuvanje baštine već je najavila da će sakupljati seme i uzimati reznice sa posečenog drveta. Poad je takođe napomenuo da bi „panj mogao da pokuša da ponovo izraste“, priznajući, međutim, da „neće biti isti“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike