Moskva uputila oštar protest Bugarskoj zbog proterivanja ruskih sveštenika i poručila: Vekovne duhovne veze između dva naroda neće nestati

25.09.2023

18:40

0

Rusko ministarstvo je delovanje bugarskih vlasti nazvalo još jednom provokacijom "potpuno u skladu sa aktuelnim evroatlantskim smernicama za borbu protiv ruskog uticaja"

Moskva uputila oštar protest Bugarskoj zbog proterivanja ruskih sveštenika i poručila: Vekovne duhovne veze između dva naroda neće nestati
Sveštenik/ Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je danas snažan protest bugarskom ambasadoru u Rusiji Atanasu Kristinu zbog proterivanja sveštenika Ruske pravoslavne crkve iz Bugarske, objavilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova na svom sajtu.

- Dvadeset petog septembra u ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je ambasador Bugarske Atanas Kristin, kome je uručen oštar protest u vezi sa proterivanjem trojice sveštenika metohije Sofijske Ruske pravoslavne crkve iz Bugarske pod izmišljenim izgovorom, na bogohulan i uvredljiv način - navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Rusko ministarstvo je delovanje bugarskih vlasti nazvalo još jednom provokacijom "potpuno u skladu sa aktuelnim evroatlantskim smernicama za borbu protiv ruskog uticaja" i obećalo je neizbežne neprijatne posledice po inicijatore.

- Čvrsto smo uvereni da su njihovi planovi usmereni na podrivanje vekovnih duhovnih veza i tradicije prijateljstva između naroda Rusije i Bugarske, ali oni nemaju perspektivu i osuđeni su na neuspeh - dodaje se u saopštenju ruskog MSP.

Prethodno je bugarska imigraciona služba naredila sveštenicima ruske crkve-manastira u Sofiji da napuste zemlju u roku od 24 sata. Među njima su arhimandrit Vasijan, sekretar metohije Sofijske protojerej Jevgenij i jedan službenik hrama. U obrazloženju bugarskih vlasti je navedeno da se oni smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost Bugarske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike