Putin se oglasio povodom borbi u Nagorno-Karabahu: Ruski mirovnjaci sarađuju sa svim stranama

20.09.2023

15:13

0

Ruski lider je izrazio nadu da će dijalog koji uključuje Moskvu, Jerevan, Baku i vlasti u Nagorno-Karabahu rezultirati deeskalacijom i mirnim rešenjem krize

Putin se oglasio povodom borbi u Nagorno-Karabahu: Ruski mirovnjaci sarađuju sa svim stranama
Copyright Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruske mirovne snage sarađuju sa svim stranama u sukobu u Nagorno-Karabahu, izjavio je u sredu predsednik Rusije Vladimir Putin. Njegove izjave usledile su ubrzo nakon što su se Azerbejdžan i zvaničnici u otcepljenom regionu dogovorili o prekidu vatre.

Govoreći tokom sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, Putin je istakao da ruski „mirovnici veoma aktivno rade sa svim stranama uključenim u ovaj sukob. Oni čine sve da zaštite civile.”

Ruski lider je takođe izrazio nadu da će dijalog koji uključuje Moskvu, Jerevan, Baku i vlasti u Nagorno-Karabahu rezultirati deeskalacijom i mirnim rešenjem krize.

Putin je dodao da je više od 2.000 civila, uključujući više od 1.000 dece, trenutno smešteno u glavnoj bazi koju koriste ruske mirovne snage u regionu.

Njegovi komentari usledili su pošto je Azerbejdžan u utorak pokrenuo, kako je rekao, protivterorističku operaciju u Nagorno-Karabahu, optužujući Jermeniju da tamo gomila trupe. Jerevan je negirao optužbe.

Posle jednog dana intenzivnih borbi zvaničnici Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana saopštili su da su uz rusko posredovanje postigli prekid vatre. Prema uslovima sporazuma, vlasti spornog regiona su se obavezale da će položiti oružje. Vojna oprema iz tog područja biće povučena i rashodovana u procesu koji koordinišu ruske mirovne snage, dodaje se.

Nagorno-Karabah je bio predmet tenzija od poslednjih dana sovjetske ere, kada je pretežno etnički jermenski region pokušao da se odvoji od Azerbejdžana. To je preraslo u veliki rat koji je okončan prekidom vatre 1994. godine. Međutim, Nagorno-Karabah od tada potresaju povremene borbe, a najizraženija rasplamsala je 2020. godine kada je Baku preuzeo kontrolu nad značajnim delom teritorije regiona. Prekid vatre uz posredovanje Rusije okončao je neprijateljstva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike