Novinarima naređeno da napuste Dernu, grad koji je uništen u poplavama u Libiji (VIDEO)

19.09.2023

15:09

0

Građani su zapalili kuću svrgnutog gradonačelnika Abdulmenama al-Gaitija

Novinarima naređeno da napuste Dernu, grad koji je uništen u poplavama u Libiji (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/Guardian News

Nakon jučerašnjih nasilnih protesta u Derni, tokom kojih su demonstranti zbog neuspešne odbrane od katastrofalnih poplava zapalili kuću svrgnutog gradonačelnika, novinarima je jutros naređeno da napuste ovaj devastirani grad na istoku Libije.

Arapska televizija Al Hura javila je da su libijske vlasti zamolile sve novinare da što pre odu, a ovu informaciju je potvrdio i izveštač Al Džazire iz tog grada.

Ministar civilnog vazduhoplovstva u administraciji koja upravlja istočnom Libijom Hičem Abu Čkiuat rekao je u telefonskom razgovoru sa izveštačem Rojtersa da odluka o udaljavanju novinara nije povezana sa jučerašnjim protestima.

- To je pokušaj da se stvore bolji uslovi kako bi se posao obavljao lakše i efikasnije. Veliki broj novinara je postao prepreka za rad spasilačkih timova - rekao je Abu Čkiuat.

Ovaj libijski zvaničnik kasnije je izjavio u razgovoru sa predstavnicima medija da novinarima uopšte nije rečeno da odu iz Derne, već samo da napuste područja u kojima bi njihovo prisustvo moglo da ometa sprovođenje spasilačkih akcija.

Jučerašnje masovne demonstracije su prve zabeležene u Derni nakon najgore prirodne katastrofe u istoriji Libije.

Komunikacione veze sa gradom, koje su funkcionisale uprkos poplavama, od jutros su u prekidu.

Ranije je potvrđeno da su hiljade ljudi poginule, a više hiljada se vode kao nestali.

U ponedeljak su se demonstranti okupili na trgu ispred znamenite Sahaba džamije u Derninu uzvikujući slogane protiv vlasti, a kasnije uveče zapalili su kuću svrgnutog gradonačelnika Abdulmenama al-Gaitija.

AP Photo/Muhammad J. Elalwany
Derna je potpuno opustošena

Vlada koja upravlja istočnom Libijom potvrdila je da je al-Gaiti suspendovan sa mesta gradonačelnika, da su svi članovi gradskog veća Derne razrešeni svojih funkcija i da je istraga u toku.

Više od nedelju dana nakon katastrofe, delovi Derne su u ruševinama i blatu, čopori pasa lutalica krstare pustim i uništenim kvartovima, a preživeli još uvek tragaju za nestalima tvrdeći da je katastrofa mogla biti sprečena.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike