Svetski lideri daju primer građanima: Netanijahu se vakcinisao pred kamerama, isto učinili i Majk Pens i Nensi Pelosi (FOTO)

19.12.2020

22:10

0

Izrael bi trebalo da sutra počne s vakcinacijom svojih zdravstvenih radnika i stanovnika staračkih domova

Svetski lideri daju primer građanima: Netanijahu se vakcinisao pred kamerama, isto učinili i Majk Pens i Nensi Pelosi (FOTO)
Copyright Tanjug/Amir Cohen/Pool via AP

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu vakcinisan je danas protiv korona virusa u televizijskom prenosu uživo, postavši prvi Izraelac i jedan od prvih svetskih lidera koji je primio vakcinu protiv kovid-19.

Izrael bi trebalo da sutra počne s vakcinacijom svojih zdravstvenih radnika i stanovnika staračkih domova. Netanijahu je rekao da želi da bude prvi primalac u zemlji koji će dati “lični primer” i ohrabriti Izraelce da učine isto, prenosi AP.

“Verujem u ovu vakcinu“, rekao je pre nego što je primio dozu vakcine Fajzer/Biontek u Medicinskom centru Šeba blizu Tel Aviva.

Potpredsednik SAD Majkl Pens vakcinisan je protiv kovida 19 pred televizijskim kamerama kako bi uverio Amerikance da je vakcina bezbedna.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

“Ništa nisam osetio. Odlično urađeno”, rekao Pens u petak nakon što je vakcinisan.

On je ocenio da je brzina kojom je vakcina razvijena “medicinsko čudo”, preneo je Glas Amerike.

pročitajte još

“Dolazi nada. Američki narod može da bude uveren da imamo jednu, i možda za nekoliko sati, dve bezbedne vakcine”, rekao je Pens, ukazujući na očekivanu odluku Uprave za hranu i lekove (FDA) da odobri hitnu upotrebu vakcine kompanije “Moderna”.

Prvo je odobrena vakcina kompanije Fajzer i njenog nemačkog partnera Bajonteka.

Na događaju u Beloj kući, vakcinu su primili i Pensova supruga Karen i glavni američki zdravstveni zvaničnik Džerom Adams.

Vakcinu protiv korona virusa danas su primili i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel.

Tanjug/Anna Moneymaker/The New York Times via AP

Administracija predsednika Donalda Trampa pomogla je da vakcinacija protiv korona virusa počne ranije nego što su čak i pojedini u njegovom kabinetu očekivali, pokretanjem kampanje za brzi razvoj i distribuciju vakcine na proleće.

Portparol Bele kuće rekao je da je Tramp i dalje spreman da bude vakcinisan i da će primiti vakcinu kada za to bude pravo vreme.

U međuvremenu, Pens je preuzeo glavnu ulogu u tom pogledu – ove nedelje je obišao objekat za proizvodnju vakcina, pre nego što je i sam vakcinisan u javnosti.

pročitajte još

Pensov primer uskoro bi mogli da slede i drugi politički lideri, što je deo kampanje da se javnost uveri u bezbednost vakcina, koje su odobrene nakon obimnih kliničkih ispitivanja i naučne revizije, navodi Glas Amerike.

Bivši predsednici Bil Klinton, Džordž Buš mlađi i Barak Obama ranije su saopštili da su spremni da se vakcinišu javno, a novoizabrani predsednik Džozef Bajden i njegova supruga Džil primiće vakcinu u ponedeljak, saopštili su Bajdenovi saradnici.

Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči, koji je imenovan za Bajdenovog glavnog zdravstvenog savetnika, rekao je da će se vakcinisati čim bude mogao i da čeka da doze stignu u Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

“Nadam se da će to biti u narednih nekoliko dana”, rekao je Fauči danas za televiziju En-Bi-Si.

Za obe vakcine su potrebne dve doze, a prioritetne grupe za vakcinaciju su zdravstveni radnici i štićenici domova za stare, kao i zaposleni u domovima, navodi VOA.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike