Nemci u velikom problemu zbog sezonskih radnika sa Balkana: Smeće, bučna muzika i klanje ovaca zaprepastilo stanare

13.09.2023

21:00

0

Gradonačelnik Holger Ehlers rešen je da smiri situaciju, te je formirao Radnu grupu za integraciju koja će se baviti ovim pitanjem

Nemci u velikom problemu zbog sezonskih radnika sa Balkana: Smeće, bučna muzika i klanje ovaca zaprepastilo stanare
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nekoliko stotina sezonskih radnika sa Balkana nastanilo se u malom gradu Veselburenu, stvarajući nesuglasice sa lokalnim stanovnicima.

Gradonačelnik Holger Ehlers rešen je da smiri situaciju, te je formirao Radnu grupu za integraciju koja će se baviti ovim pitanjem.

Uključujući lokalne političare, predstavnike kancelarije Busum-Veselburen, policiju i građane, gradonačelnik je odlučan u nameri da pronađe održiva rešenja za postojeće probleme.

Među optužbama koje su građani izneli na nedavnom skupu stanovnika su smeće i napušteni automobili pored puta, bučna muzika do ranih jutarnjih sati i neadekvatno klanje ovaca u dvorištima.

Rumuni dolaze da rade na farmama kupusa

"Već smo postigli uspeh, stupili smo u kontakt sa predstavnicima porodica u Rumuniji, tako da želimo da ubuduće razgovaramo direktno sa Rumunima“, rekao je gradonačelnik, prenosi "Norddeutscher Rundfunk" , regionalni javni radio i televizijski servis sa sedištem u Hamburgu..

Pre nekoliko godina, prve porodice su došle u Ditmaršen, iz udaljenog regiona Rumunije. Našli su posao u poljoprivredi, posebno kod mnogih kupusara. Tokom godina sve je više Rumuna dolazilo u region između Veselburena i Marne. Neki od njih su kupili stare kuće u centru mesta, renovirali ih i tamo žive sa svojim porodicama.

Unsplash
 

"Od 85 do 90 odsto sezonskih radnika dolazi iz Rumunije. To je "veoma važno" za proizvodnju povrća u Ditmaršenu.", kaže predsednik Udruženja povrća Ditmaršen Kristijan Ufen.

Veselburen je ovog leta dospeo na naslovne strane, nakon što se u julu dogodio incident na gradskom otvorenom bazenu.

Grupa Rumuna je navodno pila alkohol u bazenu i usledilo je vređanje, svađa i bacanje nekoliko flaša. Menadžer je pozvao policiju jer muškarci nisu poslušali njegova naređenja. Četiri patrolna automobila otišla su do otvorenog bazena. Kako su Rumuni nastavili da prave galamu, bazen je pre vremena zatvoren, a policija je očistila područje, prenosi portal "Libertatea"

Potrebno više socijalnih radnika

- Radna grupa je sada na dobrom putu. A ovo je moguće samo ako radimo zajedno. Neko ko ovde ne može da se ponaša kako treba, mora da oseti i da nije moguće da nastavi da živi zajedno sa nama. Ovde je bilo tiho, sve do incidenta na otvorenom bazenu, ništa slično se nije ponovilo. To smo dobili i kao povratnu informaciju od stanovnika.", kaže gradonačelnik Elers.

Zvaničnici iz regiona naveli su da žele da se bolje ophode prema Rumunima, te i da dopru do njih brže nego što je to slučaj bio do sada.

-Iznad svega, moramo relativno brzo da dođemo do porodica. To znači da mlade ljude treba pratiti kroz dnevne centre, škole i otvorene službe za podršku mladima. Administratori okruga Diakonie imaju dobar pristup, kaže Erdman, dodajući da tamo radi socijalna radnica rumunskih korena.

Međutim, aktuelni slučaj je aktivirao ideju o zapošljavanju još jedne osobe rumunskih korena u socijalnoj službi.

„Sada bismo želeli da što pre zaposlimo socijalnog radnika da brine o mladim Rumunima. Radno mesto je već oglašeno i uskoro će biti popunjeno“, rekla je.

Kako se navodi, posao bi joj bio da stupi u direktan kontakt sa mladima i da razgovara sa njima u školskim dvorištima, na igralištima i ispred supermarketa. Dodatni kursevi stranih jezika su takođe važni, kao i informacije za Rumune o njihovim pravima u Nemačkoj.

"Moraju da razumeju njihov način zabave"

Jork Volac ima farmu u Ziderdrajh, u blizini Veselburena, i već nekoliko godina se oslanja na rumunske zaposlene, posebno za berbu kupusa.

"Mislim da su za skoro svaku kompaniju ovde koja uzgaja povrće rumunski radnici glavna radna snaga. Retko se mogu naći Nemci koji rade ovaj posao na njivi i na imanju. Četiri osobe iz Rumunije sada stalno rade na njemu tokom cele godine. Ovde se pored kupusa bavimo i proizvodnjom krompira i šargarepe, a kad mi ne trebaju zaposleni na njivi, koristim ih za turizam. Pokušavam da lično stupim u kontakt, da izgradim vezu, uprkos jezičkim problemima, Važno mi je da se prema njima ponašam ispravno, a to uključuje i da im pokažem da im mislim dobro. Pravila moraju biti objašnjena. Rumuni potiču iz sasvim druge kulture, nemaju pojma o nekim stvarima, kao što je odvajanje otpada. Onda to moramo da im kažemo i onda to funkcioniše“. S druge strane, morate razumeti njihov način zabave tokom praznika, , kaže Volac, koji ima i apartmane za odmor i konje na svom imanju, tako da uvek ima nešto da se uradi.napravljen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike