Slovačka raspoređuje 500 vojnika na granicu sa Mađarskom!

06.09.2023

23:27

0

Žele da kontrolišu priliv migranata

Slovačka raspoređuje 500 vojnika na granicu sa Mađarskom!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Slovačka će rasporediti do 500 vojnika da bi pomogli policiji u kontroli sve većeg priliva migranata koji dolaze preko granice iz Mađarske, izjavio je danas slovački premijer Ljudovit Odor.

- Želeo bih da uverim građane da još uvek govorimo o tranzitnoj migraciji - rekao je Odor nakon današnje sednice vlade, prenosi Rojters.

Porast migranata pred hladnije jesenje i zimske mesece poklapa se sa planiranim izborima u Slovačkoj 30. septembra i privlači pažnju političara, dok se u malim gradovima na južnoj granici povećava broj izbeglica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u utorak da je broj privedenih ilegalnih migranata porastao devet puta, na više od 27.000 u ovoj godini.

U Slovačkoj je zabeležen porast broja migranata, uglavnom iz Sirije, koji prelaze u Evropsku uniju na mađarsko-srpskoj granici i kreću se ka bogatijim zemljama, uglavnom Nemačkoj.

Odor je rekao da je nemoguće zatvoriti granicu sa Mađarskom, ali će vojne trupe pomoći policiji da registruje migrante, kao i da patrolira gradovima u pograničnom području.

Vlada je takođe predložila da se prekine sa praksom izdavanja obrazaca za registraciju migrantima, što druge zemlje na balkanskoj ruti ne rade i za koje je vlada rekla da je faktor privlačenja za migrante, iako skoro svi nastavljaju put ka Zapadnoj Evropi.

Pored toga, slovačka vlada će poboljšati snabdevanje hranom i higijenske uslove na mestima gde migranti čekaju na registraciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike