Najveća kazna do sada: Bivši vođa Ponosnih momaka osuđen na 22 godine zatvora zbog pobune 6. januara

06.09.2023

12:08

0

Tario (39) nije bio u Vašingtonu tokom nereda, ali je pomogao u organizovanju grupe krajnje desnice, navodi se u presudi

Najveća kazna do sada: Bivši vođa Ponosnih momaka osuđen na 22 godine zatvora zbog pobune 6. januara
Copyright Profimedia

Bivši vođa Ponosnih momaka Enrike Tario osuđen je na 22 godine zatvora zbog organizovanja napada na Kapitol SAD 6. januara 2021.

To je do sada najduža izrečena kazna zbog napada, koji se dogodio dok su poslanici potvrđivali izbornu pobedu predsednika Džoa Bajdena 2020.

Tario (39) nije bio u Vašingtonu tokom nereda, ali je pomogao u organizovanju grupe krajnje desnice, navodi se u presudi.

Tužioci su preporučili kaznu od 33 godine zatvora, ali je on ipak dobio 11 manje.

Izgrednici su izašli na ulice kako bi podržali tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, koji i dalje negira da je izgubio izbore 2020. On je obećao da će pomilovati većinu ili sve izgrednike ako bude ponovo izabran za predsednika 2024. godine.

Tario je u maju osuđen za podsticanje zavere, što je optužba iz doba građanskog rata, i više drugih tačaka. On je u zatvoru od hapšenja prošle godine.

AP Photo/John Minchillo, File
 

Prilikom izricanja kazne tužioci su opisali Tarija kao „prirodno harizmatičnog vođu“ i „pametnog propagandistu“ koji je bio „primarni organizator“ zavere za koju su osuđeni on i njegovi saoptuženi.

Takođe su rekli da je odobravao i promovisao nasilje drugih. „Bio je više general nego vojnik“, napisali su tužioci.

Oni su tvrdili da je pomogao da okupljeni članovi ekstremno desničarske grupe dođu u Vašington i, iako nije bio u gradu u to vreme, nadgledao njihovo kretanje i ohrabrivao ih kako se napad odvijao.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike