Lukašenko: Zahtevi Poljske i Baltika za odlazak Vagnera su nerazumni i glupi

31.08.2023

14:28

0

Poljska i njeni susedi vide prisustvo Vagnera u Belorusiji kao bezbednosnu pretnju

Lukašenko: Zahtevi Poljske i Baltika za odlazak Vagnera su nerazumni i glupi
Aleksandar Lukašenko - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su zahtevi Poljske i baltičkih država za povlačenje plaćeničke grupe Vagner iz Belorusije "nerazumni i glupi".

On je na sednici Saveta bezbednosti ocenio da te zemlje "šire histeriju" zbog prisustva Vagnera na teritoriji Belorusije.

Ukazao je da zemlje istovremeno povećavaju vojne budžete i raspoređuju velike vojne formacije na granice sa Belorusijom, kao i da su u Poljskoj i na Baltiku, koje su članice NATO-a, stacionirane strane trupe.

- Odgovor je jednostavan: ni u Poljskoj, ni u Litvaniji, ni u drugim baltičkim državama ne bi trebalo da postoji nijedan strani vojnik. Onda možemo da razgovaramo i o prisustvu vojnika iz drugih zemalja ovde. To su u nerazumni i glupi zahtevi - poručio je Lukašenko.

Grupa Vagner, čiji je lider Evgenije Prigožin poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji prošle nedelje, premestila je neke od svojih boraca u Belorusiju prema dogovoru postignutom uz posredstvo Lukašenka nakon pobune u junu

Poljska i njeni susedi vide prisustvo Vagnera u Belorusiji kao bezbednosnu pretnju, a Varšava je kao odgovor rasporedila neke od svojih trupa na istoku prema beloruskoj granici. 

 

BONUS VIDEO


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike