Otkriveno šta će biti sa Imranom Kanom: Presuda zbog korupcije odbačena, ali on ipak ostaje u zatvoru

29.08.2023

14:38

1

Advokati bivšeg premijera Pakistana izvestili su novinare o razvoju situacije

Otkriveno šta će biti sa Imranom Kanom: Presuda zbog korupcije odbačena, ali on ipak ostaje u zatvoru
Imran Kan - Copyright Profimedia

Pakistanski sud suspendovao je u utorak presudu bivšem premijeru Imranu Kanu zbog korupcije, ali njegovi advokati su saopštili da on neće biti pušten na slobodu jer je suočen s drugim optužbama i da je zadržan u pritvoru.

Šoaib Šahin, advokat bivšeg premijera, izvestio je novinare ispred sudnice da je sud naložio puštanje Kana uz plaćanje kaucije, ali će on ipak ostati u pritvoru zbog optužbi u drugom slučaju, tačnije za odavanje državne tajne.

Rojters je imao uvid u nalog Specijalnog suda u Islamabadu koji je naložio zatvorskim vlastima da zadrže Kana u sudskom pritvoru i da ga izvedu pred sud u sredu.

Imran Kan (70) je postao centralna figura političkih previranja u Pakistanu nakon što mu je u aprilu 2022. izglasano nepoverenje u parlamentu. Nakon tog događaja, 5. avgusta iste godine, zatvoren je pošto je osuđen na tri godine zatvora zbog nezakonite prodaje državnih poklona koje je primio tokom svog mandata kao premijer od 2018. do 2022. Takođe, pakistanska izborna komisija je zabranila Kanu učešće na izborima u narednih pet godina.

Kanov pravni tim je podneo žalbu tvrdeći da je osuđen bez prava na odbranu.

Zvaničnik Federalne istražne agencije (FIA), koji je ostao anoniman, izjavio je da su optužbe protiv Kana povezane s objavljivanjem poverljive depeše koju je poslao pakistanski ambasador u SAD. Navodno je depeša iskorišćena u političke svrhe. Takođe, Kanov glavni pomoćnik, bivši ministar inostranih poslova Šah Mahmud Kureši, već je uhapšen u istom slučaju.

Imran Kan tvrdi da depeša dokazuje da je njegovo smenjivanje bilo zahtev SAD, koje su navodno uticale na pakistansku vojsku da svrgne njegovu vladu. On je naveo da je svojim putovanjem u Rusiju neposredno pre ruskog napada na Ukrajinu izazvao pritisak SAD. Međutim, SAD i pakistanska vojska su demantovale njegove tvrdnje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike