Nova saznanja o Prigožinovom avionu: Letelica neočekivano izneta iz hangara, a delovi koji su kupljeni bili sumnjivog porekla?

27.08.2023

09:36

0

Pod izgovorom da ispunjavaju nalog lidera Vagnera da uštedi novac, njegovi menadžeri su uglavnom prestali da se pridržavaju bilo kakvih mera, čak i banalnih mera predostrožnosti

Nova saznanja o Prigožinovom avionu: Letelica neočekivano izneta iz hangara, a delovi koji su kupljeni bili sumnjivog porekla?
Copyright AP Photo/ Prigozhin Press Service via AP,

Telegram kanal VČK-OGPU saznao je detalje o tome kako je bomba mogla biti postavljena na Prigožinov avion.

Pod izgovorom da ispunjavaju nalog lidera Vagnera da uštedi novac, njegovi menadžeri su uglavnom prestali da se pridržavaju bilo kakvih mera, čak i banalnih mera predostrožnosti. Još nije jasno da li je to bila nesreća ili zavera.

Avion koji je koristio Prigožin bio je dugi niz godina u stalnoj službi kompanije "Jet Flight Service". 

AP photo
 

Pre leta izvršena je potpuna dijagnostika ploče: rezultat je bio bez primedbi.

U julu su se Prigožinovi predstavnici žalili na zvukove pri uključivanju klima-uređaja i kucanje pri kočenju.

Inženjeri kompanije "Jet Flight Service" izvršili su inspekciju i identifikovali dva kvara na avionu: kvar kočnice levog trapa i turbo-hladnjaka. O nesposobnosti aviona za letove uneta je beleška u dnevniku. Predstavnici ove kompanije su 16. avgusta uvezli letelicu u hangar kako bi tu ostala do pristizanja delova i naknadne popravke. Hangar je u potpunosti čuvan, opremljen nadzornim kamerama.

Međutim, istog dana, 16. avgusta, upravnik MNT-a (Prigožinov avion je registrovan na kompaniju) neočekivano je naredio da se avion iznese iz hangara na ulicu, navodeći da ima nalog od Prigožina o potrebi da se uštedi novac (posebna naknada se naplaćivala za boravak u hangaru). Pod istim izgovorom, predstavnici MNT-a odbijaju usluge kompanije "Jet Flight Service" u traženju i ugradnji delova, izjavljuju da će ih sami kupiti i ugraditi. Kao rezultat toga, paket kočionog sistema na šasiji je kupljen ... niko ne zna od koga.

 

 

Za dobavljača turbo-hladnjaka izabrana je kompanija "Protector" čiji su čelnici, kako se već pouzdano zna, lagali predstavnike MNT-a da će rezervni deo biti dopremljen iz SAD, Majamija, zaobilazeći sankcije „dobro utvrđenom rutom“.

A kada je došlo vreme da se „američki deo” prebaci na kupca, rekli su da je polomljen u magacinu na carini. Sve je ovo bila laž. Ubrzo je kompanija predala predmet, ali se njegovo poreklo uglavnom ne zna.

Kako saznaje VČK-OGPU, ovaj turbo-hladnjak u tužnom stanju kupila je privatna kompanija iz Francuske da bi se demontirala radi rezervnih delova. I, eto, ovaj detalj (ili njegov blizanac) je već popravljen „izronio“ na Prigožinov avion. Do sada se razmatra verzija da je bomba mogla biti postavljena upravo u kočioni mehanizam ili turbo-hladnjak.

Kako VČK-OGPU tvrdi, apsolutno svi učesnici u transakcijama su znali da su ovi delovi namenjeni „avionu Prigožin“. Generalno, na tržištu se aktivno razgovaralo o tome da traže delove za avion lidera Vagner grupe.

Čak su lični pilot i bivši osnivač MNT-a (posle uvođenja sankcija kompanija prepisana na nominalnu vrednost) Artem Stepanov nestali nakon katastrofe. Navodno je otišao na putovanje na Kamčatku u mesta gde nema dometa. A upravnik MNT-a je obavestio strance na dan Prigožinovog odlaska, a na dan katastrofe, pa je pod maskom ispratio strance na brod.

Sve do pobune, Prigožin je primetio pojačane mere bezbednosti i tajnost. Brkanje vremena i mesta polaska. Zamenio je avione za prevoz (imao ih je tri). Prekršio navedene rute. Avioni su bili pod stalnom stražom. U istoj situaciji, neočekivano, odbačene su čak i neke minimalne mere predostrožnosti. Veoma čudna situacija - piše na Telegramu.

Video i fotografije objavljena na Telegram kanalu pokazuju kvar kočionog sistema Prigožinovog aviona, kao i pokvaren turbo-hladnjak. 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike