Odaju počast komandantu: Prigožinove pristalice polažu cveće ispred bivšeg štaba Vagnera (FOTO)

24.08.2023

15:55

0

Prigožin i nekoliko njegovih bliskih saradnika bili su na spisku putnika privatnog aviona koji se srušio na letu iz Moskve za Sankt Peterburg

Odaju počast komandantu: Prigožinove pristalice polažu cveće ispred bivšeg štaba Vagnera (FOTO)
Copyright Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Pristalice lidera Vagner grupe Jevegnija Prigožina, za koga se veruje da je poginuo u avionskoj nesreći u sredu, od ponoći su počeli su da polažu cveće i odaju počast ispred nekadašnjeg sedišta grupe u Sankt Peterburgu. 

Improvizovana spomen-obeležja pojavila su se ispred bivšeg sedišta privatne vojne grupe u četvrtak oko ponoći, a na snimcima koji su se pojavili u javnosti vidi se kako ožalošćeni donose cveće, sveće i našivke sa Vagnerovim logom lobanje, prenosi Moskou tajms.

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky
 

 

I u sibirskom gradu Novosibirsku stanovnici su izašli da odaju počast nastradalom komandantu Vagnera, navodi novinski sajt Sota. 

"Momci, trenutno nemamo reči. Hajde da podržimo Jevgenija Viktoroviča (Prigožina) i sve naše komandante. Sada nam je potrebna vaša podrška", rekao je jedan od okupljenih pristalica, koji tvrdi da je član Vagnera.

Policija u Sankt Peterburgu nije ometala skup, ali je proveravala lična dokumenta ožalošćenih i novinara, navodi Sota.

"On je čovek od reči. Uradio je mnogo ne samo tokom specijalne vojne operacije, već i u odbrani interesa Rusije u svetu, posebno u Siriji i Africi", rekao je on.

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky
 

 

Vagner je otvorio sedište u Sankt Peterburgu u novembru, a na to se gledalo kao na deo sve većeg javnog profila paravojne grupe i Prigožina u mesecima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Stranica PMC Vagner centra na društvenim mrežama u julu je saopštila da se seli iz sedišta, samo nedelju dana nakon što je Prigožin izveo neuspeli državni udar protiv ruskog vojnog vrha i bio primoran da ode u susednu Belorusiju u zamenu za odbačene optužbe za pobunu. 

Dopisnik vesti RBC je primetio da je cveće jutros nastavilo da pristiže u bivši Vagnerov centar, nakon što su zaposleni uklonili cveće položeno preko noći. 

Ruski zvaničnici saopštili su da su Prigožin i nekoliko njegovih bliskih saradnika bili u privatnom avionu "Embraer Legacy", koji je leteo iz Moskve za Sankt Peterburg, a koji se u sredu srušio na severozapadu Rusije. Međutim, smrt šefa Vagnera još nije zvanično potvrđena.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike