UŽIVO Dron pokušao da se probije do Moskve; u toku radovi na popravci mosta Čongarski

06.08.2023

07:10

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

UŽIVO Dron pokušao da se probije do Moskve; u toku radovi na popravci mosta Čongarski
Copyright Profimedia AP/LIBKOS/Genya Savilov/Sergei Guneyev/Sputnik/Evgeniy Maloletka/Alexei Alexandrov

U toku je 529. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Putin je potpisao zakon kojim se gornja granica starosne granice za regrutovanje podiže na 30 godina. 

Državnoj dumi je podnet nacrt zakona kojim se nepojavljivanje u vojnu kancelariju nakon prijema poziva izjednačava sa izbegavanjem službe za mobilizaciju.

Nemačka je poslednjih meseci predala samo deset od 110 obećanih tenkova Leopard 1 i 850 komada artiljerijske municije od 26.350 obećanih Oružanim snagama Ukrajine, izračunao je Di Velt.

Zvaničnici američke administracije razočarani su načinom na koji ide ukrajinska kontraofanziva, javio je NBC, pozivajući se na intervjuisane zvaničnike.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

23.00 - Oružane snage Ukrajine preuzele odgovornost za raketne napade

Oružane snage Ukrajine preuzele su odgovornost za raketne napade na dva drumska mosta na granici između Hersonske oblasti i Кrima.

„Oko 15 časova snage odbrane Ukrajine pogodile su dva ključna saobraćajna puta – Čongarski i Geničenski drumski most“, navodi se u saopštenju Uprave za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine na Telegramu.

21. 00 - Ukrajina od Francuske dobila rakete vazduh-zemlja

Ukrajina je od Francuske dobila rakete vazduh-zemlja dugog dometa „skalp“, saopštio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Na događaju povodom Dana Vazdušnih snaga Ukrajine, kojem je prisustvovao Zelenski, prvi put su demonstrirane krstareće rakete „skalp EG“ koje je Francuska isporučila Ukrajini. Rakete su montirane na avion Su-24M.

19.06 - Počela obnova Čongarskog mosta na granici Krima

Prvi čovek Кrima Sergej Aksjonov, saopštio je da je već počela obnova Čongarskog mosta na granici Кrima sa Hersonskom oblašću koji je oštećen u raketnom napadu ukrajinskih trupa.

On je objasnio da je oštećen kolovoz mosta i da su radovi na obnovi već počeli.

16.15 - Ukrajinske snage napale most preko Tonkijevog moreuza, ranjena jedna osoba

Ukrajinske snage napale su danas most za putnička vozila preko Tonkijevog moreuza, u blizini odmarališta u Hersonskoj oblasti.  

Jedan civil je ranjen u napadu koji je potom izazvao požar na gasovodu. 

15.50 - Krim: Most Čongarski oštećen u raketnom napadu ukrajinskih snaga

Most Čongarski, koji povezuje Krim i Hersonsku oblast, oštećen je u raketnom napadu ukrajinskih snaga, saopštio je danas lider Krima Sergej Aksjonov.

"Neprijatelj je izveo raketni napad u rejonu Čongarskog mosta na severu Krima. Neke od projektila su oborile protivvazdušne snage. Oštećen je kolovoz mosta. Nema žrtava", istakao je Aksjonov, a prenela je agencija RIA Novosti

15.16 - U blizini obale Sevastopolja pronađena je plutajuća mina, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

13.22 - U ukrajinskom granatiranju Donjecka i Hersona poginule tri osobe

Jedna žena je poginula kada su ukrajinske snage granatirale Donjeck, napisao je danas gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin na svom Telegram kanalu.

- Prema dobijenim informacijama, žena rođena 1937. godine poginula je u dvorištu svoje kuće u Gadžibekovoj ulici od posledica varvarskog granatiranja Kujbiševskog okruga (u subotu) uveče - napisao je on, preneo je TAS S.

Kasno sinoć, ukrajinske trupe su nekoliko puta granatirale Donjeck, uz upotrebu kasetne municije. 

AP Photo/LIBKOS
 

12.04 - Ruska vojska gađala aviobaze na zapadu Ukrajine

Ruska vojska je tokom noći preciznim oružjem izvela napad na aviobaze ukrajinske vojske u Hmeljnickoj i Rovenjskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Oružane snage Ruske Federacije izvele su noćas grupni napad dalekometnim preciznim oružjem, vazdušnog i morskog baziranja, na vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Starokonstantinov, Hmeljnicka oblast i Dubno, Rovenjska oblast. Cilj napada je postignut. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu.

Pored toga, pogođeni su hangari sa avijacionom tehnikom ukrajinske vojske na aerodromu u Zaporožju. 

11.17 - Dron je pokušao da se probije do Moskve

Dron je pokušao da se probije do Moskve, rekao je gradonačelnik prestonice Sergej Sobjanjin.
Snage PVO su uništile bespilotnu letelicu na prilazu gradu.

AP photo
Moskva je više puta bila na meti dronova

9.00 - Ruska PVO uništila dva drona iznad Brjanske oblasti

Ruski sistem protivvazdušne odbrane uništio je dva drona iznad Karačevskog okruga u Brjanskoj oblasti, izjavio je Aleksandar Bogomaz, guverner ove oblasti koja se graniči sa Ukrajinom.

- Nije bilo štete i žrtava - objavio je Bogomaz na Telegram kanalu.

7.30 - Nuklearna elektrana Krško proglasila prestanak stanja opasnosti

Nuklearna elektrana Krško (NEK) u Sloveniji proglasila je prestanak nivoa opasnosti kao vanredni događaj. Sava kod NE Krško sada ima protok i nivo niži od kriterijuma vanrednog događaja, a trendovi ukazuju na da će se protok i nivo Save dalje smanjivati, saopštio je sinoć NEK, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema rečima predstavnika NEK-a, unapred su se pripremili za prognozirani visoki vodostaj i uspešno sprečili negativne uticaje na opremu i rad elektrane, kako bi i u vanrednim situacijama mogli da nastave siguran rad punom snagom. Kako su dodali, nuklearna bezbednost nije bila ugrožena tokom nevremena. 

7.20 - Zelenski: Rusija u Kupjansku pogodila centar za transfuziju krvi, ima žrtava

 Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je Rusija sinoć navođenom avio-bombom pogodila centar za transfuziju krvi u Harkovskoj oblasti i da ima poginulih i ranjenih.

"Ruska vođena avio-bomba na centar za transfuziju krvi u Ukrajini. Sinoć naselje Kupjansk u oblasti Harkov. Ima mrtvih i ranjenih. Moje saučešće!", napisao je Zelenski na Telegramu. Naveo je da spasioci gase požar do koga je došlo posle napada, prenosi Interfaks Ukrajina.

AP Photo/Francisco Seco
 

 

Vazduhoplovstvo oružanih snaga Ukrajine je saopštilo da je Rusija treći put za dan izvela veliki raketni napad na Ukrajinu, koristeći krstareće rakete Kh-101/Kh-555. 

7.13 -  Zvaničnik DNR - Ukrajinci granatirali Donjeck kasetnim bombama, gori krov univerziteta

Nakon subotnjeg ukrajinskog granatiranja Donjecka, plamen je zahvatio drveni krov univerziteta, izjavio je zvaničnik ministarstva za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike (DNR).

"Nakon najnovijeg ukrajinskog napada na Donjeck, gori zgrada Ekonomsko-trgovinskog univerziteta. Sa vatrom se bori 91 vatrogasac uz korišćenje 19 jedinica vatrogasne tehnike", izjavio je Aleksej Kostrubicki, ministar za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike (DNR), prenosi Rojters. Kostrubicki je rekao da su ukrajinske snage u napadu koristile kasetnu municiju, koja je izazvala požar, ali Rojters nije dobio nezavisnu potvrdu ove informacije.

"Jedinice ministarstva za vanredne situacije lokalizovale su ovaj veliki požar u Donjeckom Vorošilovskom okrugu", navodi se u saopštenju ministarstva za vanredne situacije DNR, preneo je TASS.

Prema preliminarnim informacijama, zapalio se krov i plafon na celoj zgradi sa oko 3.000 kvadratnih metara zahvaćenih površina. Ukrajina, koja je prošlog meseca dobila američku kasetnu municiju, obećala je da će je koristiti samo za razbijanje položaja neprijateljskih trupa

7.10 - Putin čeka rezultate američkih izbora

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Najviši američki i evropski zvaničnici zabrinuti su što ruski predsednik Vladimir Putin uključuje američke predsedničke izbore 2024. u svoje ratno planiranje u Ukrajini, u nadi da će gubitak Džoa Bajdena sledeće godine navesti SAD da smanje svoju podršku Ukrajini i poboljšaju pregovaračku poziciju Rusije.

7.00 - Ukrajinska vojska granatirala tri okruga Donjecka

Ukrajinska vojska pogodila je sa četiri kasetne granate kalibra 155 mm centralni Vorošilovski, Kijevski i Kujbiševski okrug Donjecka, saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju DNR.

 

 

Od posledica udara izbio je požar u zgradi Donjeckog univerziteta ekonomije i trgovine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike