Etiopija proglasila vanredno stanje! Divljaju borbe između vojske i lokalne milicije Amhare (VIDEO)

04.08.2023

14:31

0

Nije navedeno da li se ono primenjuje samo u ovom regionu ili širom zemlje

Etiopija proglasila vanredno stanje! Divljaju borbe između vojske i lokalne milicije Amhare (VIDEO)
tigraja etiopija (6) - Copyright AP Photo

Federalna vlada Etiopije proglasila je u petak vanredno stanje nakon nekoliko dana sukoba u regionu Amhare između vojske i lokalnih naoružanih boraca.

- Utvrđeno je da je neophodno proglasiti vanredno stanje jer je postalo teško kontrolisati ovu nečuvenu aktivnost na osnovu redovnog pravnog sistema - navodi se u saopštenju kabineta premijera Abija Ahmeda Alija.

Nije navedeno da li se ono primenjuje samo u Amhari ili širom zemlje.

Borbe koje su izbile širom drugog najnaseljenijeg regiona Etiopije ranije ove nedelje između milicije Fano i Etiopskih nacionalnih odbrambenih snaga (ENDF) brzo su postale bezbednosna kriza.

Fano, milicija bez formalne komandne strukture, podržala je savezne trupe u dvogodišnjem građanskom ratu u susednom regionu Tigraj koji je okončan primirjem prošlog novembra.

Međutim, odnos se pogoršao zbog toga što je nacionalna vlada navodno zanemarila bezbednost Amhare.

 

 

Borci Fano-a i trupe ENDF sukobili su se u blizini Debre Tabora u utorak i sredu, rekli su za Rojters neimenovani lekar i policajac.

U četvrtak je vlada Amhare zatražila dodatnu pomoć od saveznih vlasti da ponovo uvede red.

U pismu premijeru Etiopije regionalne vlasti su zatražile od vlade da preduzme "odgovarajuće mere" jer nemiri "uzrokuju ozbiljnu ekonomsku, socijalnu i humanitarnu štetu".

Vanredno stanje omogućava, između ostalog, uspostavljanje blokada na putevima, ometanje transportnih usluga, uvođenje policijskog časa i preuzimanje vojske u određenim oblastima.

Mobilni internet nedostupan je u regionu, tvrde stanovnici. Etiopian erlajnz je otkazao letove za tri od četiri aerodroma u Amhari, rekao je portparol avio-kompanije za novinsku agenciju Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike