Nema jasnog pobednika izbora u Španiji: Nijedna partija nema uslova za većinu

24.07.2023

09:18

0

Stvaranje koalicije bi moglo da se završi raspisivanjem novih izbora

Nema jasnog pobednika izbora u Španiji: Nijedna partija nema uslova za većinu
Pedro Sančez - Copyright AP Photo/Emilio Morenatti

Nakon 100 odsto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima u Španiji nema jasnog pobednika, pošto je desničarska Narodna partija osvojila nedovoljno glasova da samostalno formira vladu, a socijalisti premijera Pedra Sančeza ostvarili su bolji rezultat od očekivanog. 

Premijer Španije Sančez je u nedelju uveče slavio, kako je rekao, "neuspeh desničarskog bloka".

- Blok koji gleda unazad, koji je predložio potpuno ukidanje napretka koji smo postigli u poslednje četiri godine nije bio uspešan. Imamo više glasova i više mesta nego pre četiri godine - izjavio je ushićeni Sančez pred pristalicama.

Nekoliko minuta posle izjave socijaliste Sančeza oglasio se lider konzervativne Narodne partije Alberto Nunjez Fejho i izjavio da je njegova stranka pobedila na nedeljnim parlamentarnim izborima.

AP Photo/Manu Fernandez
Alberto Nunjez Fejho

- Moja dužnost je da otvorim dijalog kako bih pokušao da osnujem vladu - rekao je Fejho.

Opoziciona Narodna partija desnog centra (PP) osvojila je 136 mesta u parlamentu, dok je premijer Sančez sa svojim socijalistima osvojio 122, ali obojici nedostaju glasovi za samostalno formiranje vlade.      

Krajnje desničarska stranka Voks je osvojila 33 mesta i treća je najveća parlamentarna snaga u Španiji, dok je levičarski Sumari, koji čini 15 manjih partija, osvojio 31 mesto.

Na izborima je pravo glasa imalo 37,4 miliona Španaca.

Dve vodeće stranke će nastojati da pregovaraju o koaliciji u nastojanju da oforme vladajuću većinu, ali analitičari su upozorili da bi proces stvaranja koalicije mogao da se završi raspisivanjem novih izbora.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike