Desnica se raduje, levica strepi: Da li će se kockanje obiti Pedru Sančezu o glavu?

22.07.2023

21:17

0

Posle četiri godine u vladi, koalicija između socijalista i njihovog krajnje levog mlađeg partnera Unidas Podemos („Ujedinjeni možemo“) lako bi mogla da izgubi vlast

Desnica se raduje, levica strepi: Da li će se kockanje obiti Pedru Sančezu o glavu?
Copyright AP Photo/Bernat Armangue

Španski premijer Pedro Sančez rizikuje da vladajuća levica izgubi vlast na vanrednim izborima koji su zakazani za nedelju, 23. jul, jer bi, prema predviđanjima oni mogli da dovedu do formiranja desničarske vlade.

U Valensiji, trećem po veličini gradu u Španiji, u toku je politički eksperiment: prošlog meseca, nakon regionalnih izbora na kojima je vladajuća Socijalistička radnička partija (PSOE) trijumfovala širom zemlje, tradicionalna Narodna partija desnog centra (NP) udružila se sa krajnje desničarskom partijom Voks kako bi formirala vladajuću koaliciju.

Sporazum o podeli vlasti iz Valensije nije bez presedana na regionalnom nivou u Španiji, ali nakon što je premijer levog centra Pedro Sančez raspisao vanredne parlamentarne izbore za 23. jul, grad na istočnoj obali predstavlja mogući primer onoga što bi moglo da se dogodi na nacionalnom nivou ako Sančesova izborna kocka pođe po zlu.

Posle četiri godine u vladi, koalicija između socijalista i njihovog krajnje levog mlađeg partnera Unidas Podemos („Ujedinjeni možemo“) lako bi mogla da izgubi vlast.

Konačna istraživanja javnog mnjenja uoči izbora pokazala su da NP ima udobnu prednost u odnosu na socijaliste, ali bez potpune većine ako je ne podrži Voks, navodi novinska agencija Rojters. Čak i tada, dve stranke bi mogle da nemaju dovoljno poslaničkih mesta potrebnih za formiranje desničarske koalicije.

AP Photo/Bernat Armangue
 

Jaz između ove dve velike stranke smanjio se poslednjih nedelja, pa i dalje postoji šansa da se ponovo formira nova levičarska alijansa koja uključuje Unidas Podemos koja bi potencijalno mogla da se udruži sa socijalistima kako bi Sančezu dala drugi mandat.

Voks odlučuje

Ostalo je samo nekoliko sati do početka izbora, a prvi rezultati biće dostupni već za 24 sata. Ako Španija zaista skrene udesno, mogla bi da prati nedavne izborne trendove u drugim evropskim zemljama kao što su Italija, Finska, Švedska i Grčka, koje su sve zabeležile porast podrške desničarskim partijama na nedavnim nacionalnim izborima.

Voks, koji je osnovan 2013. i prvi put je dobio mesta u španskom parlamentu 2019. godine, instrumentalizovao je svoje tvrdolinijaške stavove o socijalnim pitanjima i imigraciji kako bi stabilno gradio svoju podršku poslednjih godina.

Ipak, mnogi se protive Voksu i plaše se ultrakonzervativnog pristupa društvenim pitanjima.

- Oni žele da ukinu zakon o abortusu, žele da se otarase zakona o eutanaziji, kažu da rodno nasilje ne postoji - rekla je za DW zabrinuta mlađa žena iz Madrida.

AP Photo/Emilio Morenatti
Pedro Sančez

Vlada koju predvodi Sančez progurala je niz društveno progresivnih politika koje se bore protiv rodnog nasilja, pooštravaju zakone o silovanju, olakšavaju ljudima da legalno promene pol i ublažavaju ograničenja za abortus.

Voks, sa druge strane, predstavlja antitezu socijalne politike Sančezove vlade: između ostalog želi da ukine zakon o transrodnim osobama, odlučno je protiv imigracije, kritikuje Evropsku uniju i skeptičan je u pogledu potrebe da se odlučnom politikom bori protiv klimatskih promena.

Lider NP Alberto Nunjez Fejhoo pokušao je da udalji svoju stranku od nekih ekstremnijih stavova Voksa, ali bi lider Voksa Santjago Abaskal mogao da se pojavi kao odlučujući faktor posle izbora u nedelju.

Međutim, malo je verovatno da će koalicija NP-Voksa biti lako dogovorena: izjave stranačkih lidera o socijalnim pitanjima otežale bi koalicione pregovore između dve stranke. U Valensiji, zamenik regionalnog lidera Voksa Hose Marija Ljanos negirao je prošlog meseca postojanje „rodnog nasilja” (za razliku od nasilja u porodici ili Voksovog preferiranog izraza „nasilja unutar porodice”). Lider NP Fejhoo odmah je odgovorio na Tviteru, jasno stavivši do znanja da ne deli ovo mišljenje.

AP Photo/Manu Fernandez
Santajgo Abaskal

- Rodno nasilje postoji - napisao je on.

Rizično kockanje

Dok su takozvana pitanja „kulturnog rata“ (rodni paritet, istopolni brakovi i obračun sa španskom fašističkom prošlošću) uveliko zastupljena poslednjih nedelja, ekonomska pitanja su na kraju dominirala kampanjom, kaže Omar Enkarnasion, stručnjak za špansku politiku i profesor na Bard koledžu u Sjedinjenim Američkim Državama.

U anketi Centra za sociološka istraživanja (CIS), španski glasači rekli su da su im najveća briga ekonomska kriza, nezaposlenost, politički problemi uopšte, zdravstvena zaštita i kvalitet dostupnog posla.

Španija je teško pogođena pandemijom koronavirusa i još oseća njene posledice: zemlja sa 47 miliona stanovnika imala je ubedljivo najvišu stopu nezaposlenosti u EU u maju, 12,7 odsto.

Kako se zemlja približava izbornom danu, Sančez je pokušao da podstakne bazu svoje stranke pozivajući se na strahove centrističkih birača o opasnostima desničarske koalicije. Deo logike u raspisivanju vanrednih izbora bilo je brzo ujedinjenje levice, rekao je Enkarnasion.

AP Photo/Khalil Senosi
Pedro Sančez

Fejoo je kritikovao fotogeničan, međunarodno popularan premijerski stil vlade, koji NP naziva „Sančismo“. Konzervativni lider optužio je Sančeza da je kampanju usredsredio na svoju ličnost i da je vrdao kod važnih pitanja. Sančez je, rekao je Fejoo u govoru prošlog petka, napravio svoju karijeru na „slaganju bilo čega sa bilo kim kako bi došao na vlast i ostao tamo, lažući o važnim pitanjima“.

Desničarski lideri su takođe kritikovali Sančeza zbog toga što je radio sa katalonskim i baskijskim snagama za nezavisnost kako bi određene politike dobile poene. Takođe je pomilovao devet zatvorenih katalonskih lidera za nezavisnost 2021. godine, što mu je donelo oštre ukore NP-a i Voksa.

Sančez je svoju političku karijeru stavio na rizik zasnovan na računici da će održavanje prevremenih izbora pomoći da se kristalizuje podrška iza njegove stranke.

- Izbori će verovatno biti odlučeni na osnovu toga kako se budu ponašale partije koje ga podržavaju. Ankete pokazuju da Podemos/Sumar prestižu Voks, a ako je to slučaj, kockanje bi se isplatilo - rekao je Enkarnasion.

Ako Sančezov potez ne uspe i NP se udruži sa Voksom u vladajuću koaliciju, mlađi partner bi bio najdesnija snaga u španskoj vladi od kraja fašističke diktature Franciska Franka 1970-ih. Mešutim, utešno je to što bi, kako ističe Enkarnasion, „Voks bio veoma mlađi partner u koaliciji NP-Voks.“

Profimedia
 

U nekim zemljama EU tradicionalne stranke desnog centra kritikovane su zbog toga što su čak i razmišljale o razbijanju takozvanog „sanitarnog kordona“ između više mejnstrim partija i krajnje desnice: nemački konzervativni demohrišćani, na primer, suočili su se sa ogromnim kritikama čak i zbog pokušaja na lokalnom i regionalnom nivou da glasaju zajedno sa populističkom strankom krajnje desnice Altenrativa za Nemačku. Prema Enkarnasionu, takav sanitarni kordon ne postoji u Španiji.

- NP je krajem 1980-ih nastao reformisanjem stranke Alianza Popular, koja je formirana tokom demokratske tranzicije krajem 1970-ih. A VOKS je samo izdanak NP-a - objasnio je.

Konzervativni Nacionalista Abaskal napustio je NP da bi formirao Voks, koji zauzima čvrst stav prema katalonskom nacionalizmu, zbog čega je podrška stranci porasla od priča o otcepljenju.

Ako istraživanja javnog mnjenja budu tačna u nedelju, moguće je da nijedna stranka neće izaći kao pobednik ili da čak neće biti u stanju da odmah napravi koaliciju. Ponovljeni izbori su takođe mogućnost.

- Šta god da se desi u nedelju, socijalisti će ostati sila u španskoj politici. A uspon Voksa datira samo od 2019. godine - zaključio je Enkarnasion.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike