Opasna migrantska ruta odnela skoro 300 života mališana samo u ovoj godini: Broj stradale dece je poražavajući

14.07.2023

13:44

0

Mnogi brodolomi tokom prelaska preko centralnog dela Sredozemnog mora ne ostavljaju preživele ili ostaju neprijavljeni

Opasna migrantska ruta odnela skoro 300 života mališana samo u ovoj godini: Broj stradale dece je poražavajući
Veliki broj ljudi traži bolji život u Evropi - Copyright AP Photo/Michael Varaklas, File

UNICEF je saopštio da je barem 289 dece preminulo ili nestalo ove godine u pokušajima da pređe opasnu migrantsku rutu preko Centralnog Sredozemnog mora iz Severne Afrike ka Evropi.

Agencija Ujedinjenih nacija navela je da to znači da gotovo jedanaestoro dece umire ili nestaje svake nedelje.

Osim toga, UNICEF procenjuje da je oko 1.500 dece preminulo ili nestalo tokom pokušaja prelaska preko Centralnog Sredozemnog mora od 2018. godine.

Ova brojka predstavlja jednu petinu od ukupno 8.274 osobe koje su preminule ili nestale na ovoj ruti, prema podacima Projekta za nestale migrante Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Mnogi brodolomi tokom prelaska preko centralnog dela Sredozemnog mora ne ostavljaju preživele ili ostaju neprijavljeni, što čini stvaran broj dece žrtava praktično nemogućim za verifikaciju i verovatno mnogo većim, navodi agencija.

UNICEF je saopštio da procenjuje da je od januara 2023. godine na obale Italije stiglo 11.600 dece iz Severne Afrike, što je dvostruko više nego u istom periodu 2022. godine.

AP Photo/Jeremias Gonzalez, File
 

Većina dece kreće iz Libije i Tunisa, nakon što su već prošla opasna putovanja iz zemalja širom Afrike i Bliskog istoka, navodi se.

- U pokušaju da pronađu sigurnost, ponovno se ujedine sa porodicom i potraže bolju budućnost, previše dece se ukrcava na brodove na obalama Mediterana, samo da bi izgubili život ili nestali tokom puta - izjavila je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel.

- Ovo je jasan znak da se mora učiniti više kako bi se stvorile sigurne i legalne rute za decu da pristupe azilu, istovremeno jačajući napore za spasavanje života na moru. Konačno, mnogo više mora biti učinjeno kako bi se adresirali osnovni uzroci koji teraju decu da rizikuju život - dodala je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike