RPC: Simbol Rusije, ikona "Sveta Trojica" se vraća kući

13.07.2023 | 00:55

Autor: Redakcija 24sedam

Prenos ikone "Svete Trojice" Andreja Rubljova Ruskoj pravoslavnoj crkvi je istorijski događaj, ocenio je patrijarh Kiril

Copyright Profimedia

Ikona "Sveta Trojica" Andreja Rubljova, jednog od najpoznatijih ruskih ikonopisaca iz 15. veka, preneta je u Trojice-Sergijevu lavru, navodi se na sajtu Ruske pravoslavne crkve, prenose "RIA Novosti".

"U zgradi Sanktpeterburške mitropolije u Aleksandro-Nevskoj lavri, održana je ceremonija potpisivanja ugovora između Državne Tretjakovske galerije i Trojice-Sergijeve lavre o predaji ikone 'Svete Trojice', koju je naslikao prepodobni Andrej Rubljov", navodi se u saopštenju.

Precizira se da su sporazum potpisali patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i ministarka kulture Olga Ljubimova.

U maju je predsednik Vladimir Putin odlučio da "Svetu Trojicu" vrati Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Patrijarh Kiril je početkom juna najavio da će ikona biti izložena u Sabornom hramu Hrista Spasitelja. On je istakao da će nakon toga relikvija biti vraćena na svoje istorijsko mesto - u Trojičku katedralu Trojice-Sergijeve lavre.

Prenos ikone "Svete Trojice" Andreja Rubljova Ruskoj pravoslavnoj crkvi je istorijski događaj, ocenio je patrijarh Kiril.

"Zbio se istorijski događaj. Danas simbolično svedočimo da zemlja živi u drugom vremenu, u drugoj eri. Prošlo je vreme kada su svetinje otimane iz crkve. Došlo je vreme kada crkvi vraćaju svetinje, koje čak predstavljaju veliku kulturno-istorijsku vrednost", istakao je patrijarh Kiril.

Prema njegovim rečima, sporazum o vraćanju ove ikone "očigledno svedoči o tome da je to strašno doba kada su, pod plaštom oduzimanja crkvenih dragocenosti, oduzete svetinje ruske zemlje i naš narod lišen mogućnosti da uznese molitve pred njima, nepovratno otišlo u prošlost".

Ikonu "Svete Trojice" naslikao je Andrej Rubljov u 15. veku za Trojice-Sergijevu lavru. Posle revolucije 1929. godine, "Sveta Trojica" je prebačena u Državnu Tretjakovsku galeriju, gde se do nedavno čuvala. U maju ove godine ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se crkvi vrati remek-delo drevnog ruskog ikonopisa.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je početkom juna rekao da će "Sveta Trojica" biti izložena u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, a potom se vratiti na svoje istorijsko mesto – Trojičku sabornu crkvu Trojice-Sergijeve lavre. Do 18. jula ikona je dostupna za poklonjenje u Sabornom hramu Hrista Spasitelja. Zatim će, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, biti restaurirana u "Centru Grabar", gde je za relikviju pripremljena posebna prostorija sa kontrolom klime.

Bonus video:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam