Američka ministarka finansija se poklonila kineskom zvaničniku, pa je žestoko kritikovali na društvenim mrežama (VIDEO)

09.07.2023 | 13:40

Autor: N.P.

Amerikanci se ne klanjaju nikome, rekao je jedan bivši zvaničnik Bele kuće

Copyright Pedro Pardo/Pool Photo via AP

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen izazvala je pravu buru u američkoj javnosti jer se više puta poklonila kineskom zvaničniku tokom posete Pekingu.

Kao što se može videti na snimku, Jelen se sastala sa vicepremijerom He Lifengom, a tokom rukovanja je načinila naklon što su kritičari shvatili kao izraz potčinjavanja i nemoći.

- Američki zvaničnik nikada, nikada, nikada ne treba da se klanja. Izgledalo je kao da je pozvana u direktorov kabinet, a upravo to Kinezi vole - poručio je nekadašnji član osoblja Bele kuće u vreme Džordža Buša Bredli Blejkmen.

Brojni korisnici društvenih mreža su istakli da su zgroženi ponašanjem Jelenove.

Inače, Jelenova je, na odlasku iz Pekinga posle četvorodnevne posete, izjavila da SAD i Kina imaju značajna neslaganja i da se o njima mora razgovarati "jasno i direktno".

Na konferenciji za novinare rekla je da su bilateralni sastanci sa visokim kineskim zvaničnicima proteklih dana bili "direktni, sadržajni i produktivni" i da su pomogli da se stabilizuju često teški odnosi.

- Nijedna poseta neće preko noći rešiti izazove koje imamo. Ali očekujem da će ova poseta pomoći da se izgradi fleksibilan i produktivan kanal komunikacije sa novim ekonomskim timom Kine - saopštila je Jelen.

Jelen je sa kineskim sagovornicima razgovarala i o ratu Rusije u Ukrajini i rekla da je "od suštinske važnosti" da kineske firme izbegavaju da pružaju Rusiji materijalnu podršku za rat ili izbegavanje sankcija.
 

BONUS VIDEO

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam