Holandski premijer razgovarao s kraljem posle ostavke: Po izlasku iz rezidencije iznenadio okupljene

08.07.2023

17:37

0

Raspuštanjem koalicione vlade parlament će najverovatnije biti raspušten, a Holanđani će izaći na opšte izbore koji se očekuju u novembru

Holandski premijer razgovarao s kraljem posle ostavke: Po izlasku iz rezidencije iznenadio okupljene
Copyright AP Photo/Michael Corder

Holandski premijer Mark Rute sastao se danas sa kraljem Vilemom-Aleksanderom kako bi razgovarali o prelaznoj upravi nakon pada vlade i pripremama za nove izbore u novembru, prenosi Rojters. Ruteova koaliciona vlada, sastavljena od četiri stranke, pala je u petak, a premijer je sinoć pismeno obavestio kralja o svojoj ostavci.

Kralj Vilem-Aleksander je prekinuo porodični odmor u Grčkoj kako bi se sastao sa Ruteom. Po napuštanju sastanka koji je trajao više od jednog sata Rute je odbio da odgovara na pitanja novinara, navodeći da su razgovori sa kraljem bili privatni, izveštava AP.

Očekuje se da će kralj Vilem-Aleksander, kao šef države, zamoliti Ruteovu koaliciju da ostane kao prelazna vlada sve do formiranja novog kabineta nakon održavanja izbora, što će potrajati nekoliko meseci.

Raspuštanjem koalicione vlade parlament će najverovatnije biti raspušten, a Holanđani će izaći na opšte izbore koji se očekuju u novembru, izveštava Rojters.

Mark Rute, koji je na vlasti od 2010. godine, već je sada holandski premijer sa najdužim stažom. Na konferenciji za novinare kasno u petak izjavio je da bi želeo da se kandiduje za peti mandat, ali da će se konsultovati sa svojom strankom pre donošenja konačne odluke.

Kriza je nastala zbog Ruteove konzervativne Narodne partije slobode i demokratije, koja je zagovarala ograničavanje priliva tražilaca azila u Holandiji. Napetosti su dostigle vrhunac ove sedmice kada je Rute predložio ograničavanje dolaska izbegličke dece koja se već nalaze u Holandiji i čekanje najmanje dve godine pre ponovnog ujedinjenja sa svojim porodicama.

Mala stranka Hrišćanska unija i liberalne Demokrate 66 usprotivili su se ovom najnovijem predlogu, što je dovelo do zastoja i na kraju kolapsa vlade.

Broj zahteva za azil u Holandiji povećan je za trećinu prošle godine, dostigavši više od 46.000, a vlada predviđa da će se taj broj ove godine povećati na preko 70.000.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike