Amerikanci se spremaju za najjaču oluju u poslednjih 150 godina: Strahuje se da će uragan biti gori od Katrine!

29.08.2021

08:28

0

Kažem vam da ova oluja neće oslabiti, rekla je gradonačelnica Nju Orleansa.

Amerikanci se spremaju za najjaču oluju u poslednjih 150 godina: Strahuje se da će uragan biti gori od Katrine!
Copyright AP Photo/Eric Gay

Gradonačelnica Nju Orleansa, Latoja Kentrel, pozvala je građane da se evakuišu zbog uragana Ida koji će, kako se očekuje, uskoro pogoditi obalu Luizijane.

– Kažem vam da ova oluja neće oslabiti- rekla je.

Pročitajte još

Uragan je dobio na intenzitetu iznad toplih voda Meksičkog zaliva i već je doneo obilne padavine i snažne udare vetra zapadnoj Kubi. Očekuje se da će Ida večeras pogoditi Meksički zaliv noseći vetar koji će duvati brzinom od 220 kilometara na čas i oluju opasnu po život.

U nekim nižim delovima Nju Orleansa je na snazi obavezna evakuacija, dok je u višim delovima grada na snazi upozorenje građanima da se dobrovoljno evakuišu.

AP Photo/Steve Helber

– Ako želite da odete onda to uradite odmah. Moramo da obezbedimo da budete na sigurnom – rekla je Kentrel i dodala da svi treba da se pripreme za “razorne udare vetra, nestanak struje, obilne padavine, tornada”.

Saobraćajne gužve blokirale su delove auto-puteva u pravcu iz Luizijane jer je građanima u mnogim područjima naređena evakuacija.

Guverner Džon Bel Edvards upozorio je da će ovo biti najveća oluja koja je pogodila ovu državu u poslednjih 150 godina.

AP Photo/Matthew Hinton

– Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Luizijanu još od 1850. Vaše vreme za bekstvo se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao juče, kad večeras legnete u krevet, budite spremni i budite tamo gde nameravate da se nosite s olujom u trenutku udara – poručio je guverner.

Guverner susedne države Misisipi proglasio je vanredno stanje. Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da se Ida pretvara u veoma opasnu oluju i da je savezna vlada spremna da pomogne.

Ovako je bilo 2005. godine, AP Photo/Dave Martin, File

Prognostičari predviđaju da će uragan biti četvrte kategorije kad stigne do obale SAD.

Pročitajte još

U nedelju se navršava 16. godišnjica od kada je uragan Katrina treće kategorije opustošio Nju Orleans i odneo više od 1.800 života. Meteorolozi kažu da će ova oluja biti jača od Katrine koja je uništila veći deo Nju Orleansa 2005.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike