Otrovan kralj Zulua? Prethodno iznenada preminuo njegov bliski saradnik

02.07.2023

14:25

0

Prethodno je preminuo jedan od njegovih saradnika

Otrovan kralj Zulua? Prethodno iznenada preminuo njegov bliski saradnik
Misuzulu ka Zvelitini - Copyright Profimedia

Kralj južnoafričke etničke grupe Zulu, Misuzulu ka Zvelitini, nalazi se u bolnici zbog sumnji da je otrovan.

Kralj je zatražio medicinsku pomoć u Esvatiniju jer se nije osetio prijatnim da ode na lečenje u Južnoafričkoj Republici. 

Premijer Mangosutu Butelezi je naglasio da je jedan od monarhovih najbližih saradnika nedavno iznenada preminuo i da se takođe sumnja na trovanje.

Misuzulu (48) je prošlog oktobra krunisan pred hiljadama svojih podanika, međutim, žestoka borba za moć besni u kraljevskoj porodici zbog njegovog stupanja na dužnost. Zulu kralj inače nema formalnu političku moć i uloga monarha u širem južnoafričkom društvu je uglavnom ceremonijalna, ali je ipak veoma uticajan i ima godišnji budžet koji finansira vlada od nekoliko miliona dolara.

AP photo
 

Frakcija unutar porodice osporava na sudu njegovo pravo na tron tvrdeći da Misuzulu nije zakoniti naslednik pokojnog kralja Gudvila Zvelitinija. Ta frakcija insistira da drugi sin pokojnog kralja, princ Simakade, treba da bude monarh.

Pokojni kralj imao je inače šest žena i najmanje 26 dece. Testament su na sudu osporile njegova prva žena i njene dve ćerke. Sud je prošle godine odbacio njihov slučaj, ali su rekle da će se žaliti na presudu.

Nema nagoveštaja da bilo koji član kraljevske porodice stoji iza navodnog trovanja kralja Misuzulua. Južnoafrička policija još nije komentarisala te tvrdnje.

Butelezi je rekao da je viši pomoćnik kralja Misuzulua "prilično iznenada" preminuo i da postoje sumnje da je otrovan.

- Posumnjali smo da je kralj otrovan kad je počeo da se oseća loše. Odmah je potražio medicinsku pomoć u Esvatiniju. Obavešten sam da njegovo veličanstvo ne želi da se leči u Južnoj Africi pošto su njegovi roditelji bili na lečenju u Južnoj Africi i potom umrli - rekao je Butelezi.

AP photo
Zului su etnička grupa koja broji oko 11 miliona ljudi

Dodao je da ima obavezu da Zulue obavesti o "zabrinjavajućoj situaciji".

Dolazak kralja Misuzulua bio je iznenadan i neočekivan. Njegov otac je umro tokom pandemije kovida u martu 2021. godine od komplikacija povezanih sa dijabetesom. Njegova supruga je tada postala regent, ali je umrla mesec dana kasnije.

Gudvil Zveletini bio je inače najduže vladajući monarh Zulu nacije jer je služio na tronu skoro 50 godina.

Butelezi je podržao stupanje kralja Misuzulua na presto, ali nedavni izveštaji sugerišu da su se pojavile razlike između njih dvojice zbog upravljanja ogromnim delovima zemlje pod kontrolom monarha.

Zului su etnička grupa koja broji oko 11 miliona pripadnika koji mahom žive na teritoriji Južnoafričke Republike.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike