Vrhovni sud blokirao Bajdenov plan da poništi deo dugova za studentske kredite: Ovo je udarac za 26 miliona američkih studenata

30.06.2023

22:11

0

Bajden planira da objavi nove poteze kako bi zaštitio primaoce studentskih kredita nakon presude Vrhovnog suda

Vrhovni sud blokirao Bajdenov plan da poništi deo dugova za studentske kredite: Ovo je udarac za 26 miliona američkih studenata
Copyright AP Photo/Evan Vucci

Vrhovni sud SAD blokirao je danas plan predsednika Džoa Bajdena da poništi dugove za studentske kredite u iznosu od 430 milijardi dolara.

Kako je naveo izvor iz Bele kuće, Bajden planira da objavi nove poteze kako bi zaštitio primaoce studentskih kredita nakon presude Vrhovnog suda, preneo je Rojters.

Sudije su presudile šest prema tri u korist šest konzervativno orijentisanih država koje su se protivile toj politici. Arkanzas, Ajova, Kanzas, Misuri, Nebraska i Južna Karolina osporile su Bajdenov otpis dugova, kao i dva individualna zajmoprimca koji se protive uslovima za sprovođenje plana.

Sud je doneo odluku poslednjeg dana u svom mandatu koji je počeo u oktobru.

Odluka suda predstavlja udarac za 26 miliona američkih studenata koji su podneli zahtev za poništavanje duga nakon što je Bajden najavio plan u avgustu 2022. čime je želeo da ispuni jedno od predizbornih obećanja.

Republikanci su bili protiv Bajdenovog poteza i ocenli da će on disproporcionalno pomoći ljudima sa većim primanjima, a opteretiti poreske obveznike sa nižim platama i one koji su već otplatili studentske kredite.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike