Krijumčar iz Kalifornije osuđen zbog mozaika Herkula: Falsifikovao ga i ilegalno uvezao iz Sirije

23.06.2023

00:50

0

Ministarstvo pravde traži eksprorijaciju ilegalno uvezenog umetničkog dela

Krijumčar iz Kalifornije osuđen zbog mozaika Herkula: Falsifikovao ga i ilegalno uvezao iz Sirije
Copyright U.S. Attorney's Office for the Central District of California via AP

Muškarac iz američke savezne države Kalifornije osuđen je da je falsifikovao i ilegalno uvezao iz Sirije mozaik Herkula star oko 1.500 godina. Mohamed Alharihi (56) iz Palmdejla naveo je u avgustu 2015. godine da je uvozio raznu robu iz Turske.

On je tvrdio da se mozaik zapravo sastoji od turskih keramičkih pločica vrednih 587 dolara i da je deo pošiljke iz Turske ukupne vrednosti od 2.199 dolara.

Međutim, on je predmete doneo iz Sirije, gde su terorističke grupe prodavale kulturne artefakte kako bi sponzorisale svoje aktivnosti, preneo je Vašington tajms. Alharihi je platio 12.000 dolara za pošiljku, a onda je potrošio još 40.000 dolara da obnovi mozaik.

Nekoliko meseci ranije, Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se osuđuje ikonoboračko uništavanje, ISIS-ovo pljačkanje i prodavanje sirijskih i iračkih antikviteta i saboraca iz grupe Džabat al-Nusra. Ekspert FBI je utvrdio da mozaik datira iz Istočnog rimskog carstva ili perioda Vizantije, pa se procenjuje da je mozaik star oko 1.500 godina.

Ekspert je, takođe, rekao da je rad sličan mozaicima iz oblasti Idlib u Siriji, koju je kontrolisala Džabat al-Nusra 2015. godine. Posle restauracije, mozaik je vredeo oko 450.000 dolara, istakao je FBI. Alhariri se sada suočava sa maksimalnom kaznom od dve godine zatvora.

Ministarstvo pravde traži eksprorijaciju ilegalno uvezenog umetničkog dela. Mozaik, težak oko 900 kilograma, visok 243 centimetra i dugačak 457 centimetara, čuvan se u državnom trezoru, otkako su ga savezni agenti uzeli iz Alharirijeve garaže 2016. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike