Ukrajina najavljuje još ofanziva; Šolc: Kijev sam priznao da ne može sada u NATO

22.06.2023

19:05

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajina najavljuje još ofanziva; Šolc: Kijev sam priznao da ne može sada u NATO
Sukob u Ukrajini - Copyright Profimedia AP Photo/Libkos/Roman Chop

Sukobi u Ukrajini - 484. dan.

Šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrij Jermak zamerio je Izraelu „neutralnost“ u ukrajinskom sukobu. 

Koalicija zapadnih zemalja razmatra Rumuniju kao mogući hab za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, prenosi Politiko, pozivajući se na neimenovane izvore iz Pentagona.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je ukrajinska kontraofanziva u fazi zatišja i da je Kijev pretrpeo velike gubitke u operacijama na jugu zemlje.

Najvažnije činjenice

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO.

21.57 - Pentagon: Danska nas moli za pomoć u obuci ukrajinskih pilota na avionima F-16

Vlasti u Danskoj mole SAD da im pomognu u obuci ukrajinskih pilota na američkim lovcima-bombarderima F-16, izjavio je pres sekretar Pentagona, general Patrik Rajder.

Istakao je da se zahtev Danske nalazi u fazi razmatranja.

Rajder je podsetio da se Danska i Holandija nalaze na čelu evropske koalicije za koordinaciju obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16.

19.04 - Kijev planira i narednu ofanzivu

Kijev bi mogao da dobije od Vašingtona obećane tenkove "abrams" za sledeću kontraofanzivu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba, napominjući da sadašnja kontraofanziva oružanih snaga zemlje nije poslednja.

U intervjuu ukrajinskim medijima, Kuleba je rekao da će „u Ukrajini biti kontraofanziva koliko bude bilo potrebno“. Prema rečima ministra, Vašington već isporučuje Kijevu oklopna vozila Bredli, a pitanje donošenja odluke o nabavci tenkova "abrams" je „u procesu“.

17.10 - Prigožin tvrdi: Šojgu i Gerasimov lažu Putina
 
Vlasnik i komandant ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, danas je optužio vojni vrh Rusije da "laže predsednika Putina# i ruski narod, o razmerama ruskih gubitaka i neuspeha u Ukrajini.

Kako navodi Rojters, Prigožin opisuje Vagner kao najefikasniju borbenu silu Rusije, i odbio je naređenje da plaćeničke grupe poput njegove potpišu ugovore sa ruskim Ministarstvo odbrane do 1. jula.

Dodaje se da on uživa "neobično veliku slobodu" da javno kritikuje Moskvu, iako ne direktno Putina.

16.47 - Šolc: Ukrajina priznaje da ne može sad da uđe u NATO

Ukrajina sama priznaje da ne može da uđe u NATO u ovom trenutku, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

- Ukrajinska vlada je i sama izjavila da pristupanje Alijansi ne dolazi u obzir sve dok je Rusija u ratu sa Ukrajinom - rekao je kancelar.

Istovremeno, on je jačanje borbene sposobnosti Ukrajine nazvao „apsolutnim prioritetom“, istakavši da zemlje NATO-a, zajedno sa EU i G7, rade na efikasnim i dugoročnim bezbednosnim obavezama.

16.09 - U Ukrajini zabranjen komercijalni uvoz knjiga iz Rusije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je danas zakon o zabrani komercijalnog uvoza knjiga iz Rusije, što je poslednji u nizu poteza čiji je cilj smanjenje kulturnih veza između dve zemlje nakon početka rata prošle godine.

14.41 - Zelenski tvrdi da se Rusija sprema za teroristički akt na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani

Satellite image Maxar Technologies via AP
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obavestio je SAD, Brazil, Indiju, Kinu, evropske zemlje, države Bliskog istoka i Afrike da Rusija, navodno, sprema teroristički akt na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

Zelenski je na svom Telegram kanalu saopštio da je tu informaciju dobio od Službe bezbednosti Ukrajine i obaveštajnih službi, iako nije pružio nikakve dokaze.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je najavu Zelenskog još jednom laži Kijeva.

14.35 - Rjabkov: Slanje NATO trupa u Ukrajinu bila bi ogromna greška

Rusija poziva Vašington da ne pravi greške i ne raspoređuje trupe NATO-a u Ukrajini, pošto bi to moglo da ima opasne posledice, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

- Ako to urade, to će biti ogromna, istorijska greška. Zato snažno upozoravamo SAD, koje kontrolišu NATO. Bez obzira ko govori u ime ovih zemalja, bivši ili sadašnji zvaničnici, sve se odlučuje u Vašingtonu. Zato snažno upozoravamo Vašington na dalje neuspehe, na dalje greške koje bi mogle imati opasne posledice. Ne sme biti NATO trupa u Ukrajini - rekao je Rjabkov.

13.15 - Šojgu: Rezervni sastav Oružanih snaga Rusije kao posebna vojska do kraja juna

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

Formiranje rezervnog sastava Oružanih snaga Rusije kao posebne vojske biće završeno do kraja juna, a kao posebnog armijskog korpusa u bliskoj budućnosti, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je rekao da se po planu popunjava rezervni armijski korpus, kao i pet tenkovskih pukova za prvu i dvadesetu armiju.

U bliskoj budućnosti završićemo formiranje rezervnog armijskog korpusa, a pet pukova je već popunjeno sa više od 60 odsto u ljudstvu i opremi, istakao je Šojgu na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i stalnim članovima Saveta za bezbednost Rusije, preneo je TASS.

12.39 - Rogov: Ukrajinci se pripremaju na novu fazu kontraofanzive

Ukrajinske snage pripremaju novu fazu kontraofanzive na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, i planiraju da je sprovedu pre julskog samita NATO-a, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

AP Photo/Kateryna Klochko
 

On je dodao da ukrajinska vojska trenutno čuva ofanzivni potencijal i štiti osnovne rezerve, a glavna bitka tek predstoji.

Samit se održava 11. i 12. jula.

12.34 - Šmigalj siguran da će Ukrajina dobiti novac potreban za obnovu

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj je danas izjavio da je siguran da će Ukrajina dobiti 6,5 milijardi dolara koji su joj ove godine potrebni za obnovu zemlje.

On je rekao da vlada u Kijevu tek treba da proceni koliko je novca ukupno treba.

- Ali siguran sam da ćemo u najskorije vreme, posle ove konferencije, dobiti sav potreban novac - naveo je Šmigalj, govoreći na konferenciji o oporavku Ukrajine u Londonu, prenosi Rojters.

11.55 - Peskov: Izjava Zelenskog o mogućoj provokaciji u Zaporožju još jedna laž

Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina, ocenio je danas da je izjava Vladimira Zelenskog o predstojećoj provokaciji u nuklearki Zaporožje, još jedna laž.

Zelenski je ranije u intervjuu američkom televizijskom kanalu NBC njuz rekao da Rusija želi da potkopa nuklearnu elektranu Zaporožje jer je ne zanima bezbednost u Ukrajini, prenele su RIA Novosti.

- Najverovatnije, ovo je još jedna laž. Ovo je još jedna laž - rekao je Peskov.

10.52 - Šolc obećao dugoročne bezbednosne garancije za Ukrajinu

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je danas dugoročne bezbednosne garancije za Ukrajinu.

Šolc je pred nemačkim parlamentom rekao da Ukrajina neće moći da postane članica NATO-a pre završetka rata, preneo je Rojters.

- Moramo trezveno sagledati trenutnu situaciju - istakao je Šolc, navodeći da je vlada u Kijevu i sama priznala da Ukrajina neće moći da uđe u NATO dok traje rat.

10.40 - Mađarska poziva Ukrajinu da ne ograničava prava mađarske manjine

Mađarska vlada poziva parlament, vladu i predsednika Ukrajine da "prestanu da ograničavaju prava mađarske manjine" i njenim pripadnicima vrate prava koja su ranije uživali, izjavio je danas Tamaš Menčer, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mađarske.

On je pozvao Evropsku uniju da to pitanje stavi na svoj dnevni red i "preduzme značajne korake" kako bi ukrajinskim Mađarima bila vraćena prava, prenosi agencija MTI.

10.17 - Ukrajinske snage ispalile su 40 projektila na DNR, na udaru su Donjeck i Gorlovka.

9.42 - Fon der Lajen: EU priprema teren za preuzimanje ruskog novca za finansiranje Ukrajine

AP Photo/Andy Wong
 

Evropska unija priprema pravnu osnovu kako bi mogla da iskoristi aktive ruske države i biznismena za obnovu Ukrajine, rekla je predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Ona je dodala da će predlog biti gotov pre letnje pauze.

9.30 - Ukrajinski terorista priznao učešće u nekoliko eksplozija u Zaporoškoj oblasti

Terorista, pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine, priznao je da je učestvovao u realizaciji nekoliko eksplozija u Zaporoškoj oblasti.

Ruska Federalna služba bezbednosti je objavila video u kom se vidi njegovo priznanje.

Između ostalog, teroristi koji su delovali na teritoriji Zaporoške oblasti pripremali su atentat na direktora jednog značajnog preduzeća.

9.14 - Pogođen most između Krima i Hersonske oblasti

Udar na most u Čongaru između Krima i Hersonske oblasti izveden je raketama "storm šedou", na ostacima raketa vide se odgovarajuće oznake, javlja reporter Sputnjika.

Saobraćaj na Krimskom mostu se odvija normalno, saopštile su lokalne vlasti, dodajući da je saobraćaj sa Čongarskog mosta preusmeren na druge trase usled ukrajinskog napada.

8.40 - Krim: Registrovan zemljotres na oko 60 kilometara od Sevastopolja

Zemljotres jačine 4,6 stepeni Rihterove skale registrovan je danas u moru, kod obale Krima, a epicentar se nalazio na 59 kilometara od Sevastopolja, saopštio je Evro-mediteranski seizmološki centar.

7.50 - Rusija bi mogla da prekine transport gasa za Evropu preko Ukrajine

Rusija bi mogla da zatvori jednu od poslednjih arterija za transport ruskog gasa u Evropu do kraja sledeće godine kada ističe ugovor o snabdevanju Ukrajine sa Gaspromom, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj Fajnenšel tajmsa.

Šanse da Kijev i Moskva pristanu na obnovu petogodišnjeg ugovora o tranzitu koji je prvi put potpisan 2019. su male, iako ruta kroz Ukrajinu čini skoro 5 odsto ukupnog evropskog uvoza gasa, objavio je danas Fajnenšel tajms.

7.00 - Donji tok Dnjepra u stanju ekološke katastrofe

Donji tok Dnjepra nakon uništenja Kahovske hidroelektrane u stanju je ekološke katastrofe, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

- Donji deo Dnjepra je sada u stanju ekološke katastrofe, jer ima dosta ptica koje jraznose uginule ribe. Sve što je sada u reci Dnjepar, odlazi u Crno more, a dalje nizvodno ide ka Odesi, Rumuniji, Bugarskoj. Tamo su takođe mogući ozbiljni ekološki problemim povezani sa zagađenjem vode - rekao je Saldo radiju Tavrija.

6.45 - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije najavilo nove sankcije Australiji

Pixabay
 

Moskva je zabranila ulazak u Rusiju grupi od 48 Australijanaca koji, kako je navedeno, sprovode antirusku agendu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

- Ulazak u našu zemlju zabranjen je na neodređeno vreme za dodatnih 48 Australijanaca koji rade u vojno-industrijskom kompleksu, medijima i politici - navodi ministarstvo.

Na listi su zamenica premijera Viktorije Jasinta Alan, član upravnog odbora vojno-industrijskog preduzeća "Tales Australija" Alan Bol, novinari lista "Australijan".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike