Pandemija koronavirusa je najveći izazov za demokratska društva u proteklih nekoliko decenija

05.10.2020

08:23 >> 14:23

0

Vlade takođe moraju da preduzmu hitne mere u cilju borbe protiv nejednakosti i diskriminacije

Pandemija koronavirusa je najveći izazov za demokratska društva u proteklih nekoliko decenija
Copyright Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Pandemija COVID-19 predstavlja najveći izazov za demokratska društva u proteklih nekoliko decenija, podvlačeći kritičan značaj demokratije u takvim vremenima, navodi se u saopštenju Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) povodom 15. septembra, Međunarodnog dana demokratije.

“Vanredne mere koje su mnoge zemlje uvele kao odgovor na pandemiju značajno utiču na parlamente, sudove i izbore, kao i na sposobnost organizacija civilnog društva da odigraju svoju suštinsku ulogu čuvara demokratije”, stoji u saopštenju, koje je prosledio OEBS.

Dok lideri zemalja moraju da preuzmu odgovornost za transparentan odgovor na pandemiju kojim će biti izgrađena efikasnija, odgovorna i inkluzivna demokratska društva, parlamenti i političke partije treba da budu inovativni u pronalaženju načina za angažman građana, a naročito mladih, u cilju smanjenja jaza između donosilaca odluka i šire javnosti, navodi ODIHR.

Digitalna tehnologija je već počela da unapređuje rad nacionalnih parlamenata širom regiona OEBS-a, omogućavajući im da efikasno donose zakone i nadgledaju postupke vlada i istovremeno nastave da štite politički pluralizam, stoji u saopštenju.

Vlade takođe moraju da preduzmu hitne mere u cilju borbe protiv nejednakosti i diskriminacije, koje su se povećale tokom pandemije, ističe ODIHR, navodeći kao primere diskriminaciju žena i pripadnika manjina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike