NATO u Nemačkoj započeo najveće vazdušne vojne vežbe u istoriji (VIDEO)

12.06.2023

15:56

0

Više od 10.000 vojnika iz zemalja NATO-a proći će kroz brojne pripremljene situacije

NATO u Nemačkoj započeo najveće vazdušne vojne vežbe u istoriji (VIDEO)
Copyright Profimedia/Julian Stratenschulte/dpa

Zvanično najveće vazdušne vojne vežbe u istoriji NATO-a počele su danas u Berlinu i trajaće naredne dve sedmice, pri čemu će na njima učestvovati 25 zemalja članica sa ukupno 10.000 vojnika i 250 vazduhoplova.

Među avionima, između ostalih, biće angažovani i lovci-bombarderi F-35 proizvedeni u SAD i Holandiji u "Lokhid Martin Corp", AVACS izviđački avioni, eskadrile za dopunjavanje goriva u vazduhu, pa čak i transportni avioni Ratnog vazduhoplovstva Japana.

Vežba se izvodi na četiri lokacije u Nemačkoj, kao i na po jednoj u Holandiji i Češkoj da bi se testirala sposobnost vazdušnih snaga NATO da odgovore na krizu u Evropi usred pojačanih tenzija sa Rusijom.

Profimedia/Gregor Fischer/dpa
 

- Više od 10.000 vojnika iz zemalja NATO-a proći će kroz brojne pripremljene situacije, ne samo u vazduhu nego i na tlu: "Evakuacija s aerodroma" takođe je deo rutinske vežbe - rekao je inspektor nemačkih vazdušnih snaga Ingo Gerharc.

Ostali scenariji su podrška kopnenih trupa iz vazduha, borba na nebu protiv neprijateljskih aviona, ali i presretanje projektila srednjeg dometa od strane borbenih bombardera.

Područja vazdušnog prostora za manevre koristiće se maksimalno do četiri sata dnevno u različitim periodima dana kada će biti obustavljan civilni vazdušni saobraćaj, saopšteno je iz NATO.

U periodu održavanja NATO manevara komercijalne vazdušne linije kroz nemački vazdušni prostor leteće promenjenim rutama i s manjim kašnjenjima.

- Bila bih veoma iznenađena da bilo koji svetski lider ne prepozna šta ova vežba pokazuje u pogledu duha ovog saveza. Tu uključujem i gospodina Putina - rekla je ambasadorka SAD u Nemačkoj Ejmi Gutman.

Nemački vazduhoplovni stručnjak Klemens Bolinger u razgovoru za Dojče vele istakao je da je rad civilnih i vojnih kontrolora leta u Nemačkoj integrisan poslednjih 30 godina i da je zbog toga nemački vazdušni prostor toliko opterećen.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike