Rampa za bivšeg poslanika Zlatne zore: Kasidijaris ne može da bude kandidat na predstojećim izborima

09.06.2023

10:43

0

Kasidijaris je pokušao da zaobiđe zabranu predstavljajući se kao nezavisni kandidat

Rampa za bivšeg poslanika Zlatne zore: Kasidijaris ne može da bude kandidat na predstojećim izborima
Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

Ilijas Kasidijaris, bivši poslanik krajnje desničarske stranke Zlatna zora, ne može da bude kandidat na predstojećim izborima u Grčkoj.

Kasidijarisu i njegovoj Nacionalnoj partiji - Grci zabranjeno je da učestvuju na predstojećim nacionalnim izborima.

Ovog puta Kasidijaris je pokušao da zaobiđe zabranu predstavljajući sebe kao nezavisnog kandidata, a svoju stranku kao "koaliciju" nezavisnih kandidata pod nazivom "Grci", bez isticanja Nacionalne partije. Kasidijaris je trebalo da stane u izbornu jedinicu Atine A.

Međutim, u odluci Vrhovnog suda o podobnosti političkih stranaka i nezavisnih kandidata odlučeno je da je to prevara i da je "koalicija" pojedinaca ista stara zabranjena stranka.

 

Kasidijaris je bio potparol rasformirane stranke Zlatna zora, koja je ušla u parlament 2012. godine, na vrhuncu grčkih ekonomskih problema nakon finansijske krize 2008.

Godinu kasnije, nakon ubistva poznatog repera anarhiste, njenih 20 zastupnika dospelo je u zatvor, a Zlatnu zoru su proglasili za kriminalnu organizaciju.

Dve političke stranke, konzervativna Nova demokratija i socijalistički PASOK, predali su izveštaj Vrhovnom sudu, ukazujući na prevaru, i zatražili od sudija da ponovo presude da ne mogu da donesu odluku. 

Levičarska SIRIZA, nekadašnja glavna opozicija Novoj demokratiji u parlamentu 2029-2023, nije podnela kratak izveštaj; stranka je odbila da se pridruži drugim dvema strankama prilikom glasanja o zabrani.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike