Užasavajući i sramni podaci: Skoro 1.000 maloletnika bilo je zlostavljano u Katoličkoj crkvi - biskupi i dalje bez odgovora!

03.06.2023

07:16

0

Autor: Lj. S.

Ovaj broj nije konačan jer crkveni centri za žrtve i dalje nastavljaju s radom, stoji u izveštaju

Užasavajući i sramni podaci: Skoro 1.000 maloletnika bilo je zlostavljano u Katoličkoj crkvi - biskupi i dalje bez odgovora!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Katolička crkva u Španiji objavila je podatak da je 728 njenih pripadnika između 1945. i 2022. godine seksualno zlostavljalo najmanje 927 maloletnika.

- Utvrđujemo da su članovi ove crkve povredili druge članove u njihovoj ranjivosti i nevinosti - rekao je u četvrtak glavni advokat španske biskupske konferencije.

Ovaj broj nije konačan jer crkveni centri za žrtve i dalje nastavljaju s radom, stoji u izveštaju.

AP photo
Ilustracija

- Osećamo bol i sram, a danas je dan kad smo jasni oko puta koji i dalje moramo preći kako bi stali na kraj pošasti seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Španiji - rekao je on.

Novine "El Pais" pišu da se ti brojevi odnose samo na slučajeve kojih je crkva postala svesna otkad je 2019. godine otvorila mesta gde žrtve mogu da prijave zlostavljanje.

Ipak, biskupi i dalje ne odgovaraju na pitanja o tome koliko slučajeva im je bilo poznato pre toga.

"El Pais" žrtvama seksualnog nasilja u Katoličkoj crkvi od 2018. godine pruža priliku da ga prijave putem interneta, a od tad je to učinilo 1.957 ljudi.

U izveštaju crkve piše kako su 99 posto zlostavljača muškarci, kao i 82,62 posto žrtava.

Od 728 počinitelja, 378 su bili pripadnici sveštenstva, dok su ostali bili pripadnici redovničkih redova koji nisu laici.

Samo trećina zlostavljača i dalje je živa, a 80 posto slučajeva dogodilo se prije 2000. godine. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike