Sveštenici seksualno zlostavljali decu? Afera trese špansku katoličku crkvu - sumnja se da je sve zataškavao Vatikan

16.02.2022

21:19

0

Pojavila se tabelu sa krivičnim predmetima pokrenutim u 17 španskih regiona o navodnom seksualnom zlostavljanju maloletnika

Sveštenici seksualno zlostavljali decu? Afera trese špansku katoličku crkvu - sumnja se da je sve zataškavao Vatikan
Copyright Pixabay/kisistvan77

Tužioci iz Španije istražuju 68 slučajeva seksualnog zlostavljanja maloletnika. Kako je danas saopštilo javno tužilaštvo za zlostavljanje dece su osumnjičeni sveštenici i radnici katoličke crkve.

Navodi o zlostavljanju dece od srane katoličkog sveštenstva, kao i o mogućem zataškavanju od same Rimokatoličke crkve, tek su se nedavno pojavili u Španiji. Ovi slučajevi se javljaju godinama nakon što su slični skandali potresli tu versku zajednicu u drugim zemljama - na primer u SAD, u Irskoj ili Francuskoj.

Kako je tužilaštvo objavilo, pojavila se tabelu sa krivičnim predmetima pokrenutim u 17 španskih regiona o navodnom seksualnom zlostavljanju maloletnika u kongregacijama, školama i drugim verskim ustanovama.

Sumnja na zlostavljanje dece je u centru pažnje u zemlji otkako je list "El pais" pre dva meseca objavio da je pronašao 1.200 slučajeva prijavljenih između 1943. i 2018. godine.

Biskupska konferencija Španije je u januaru saopštila da će formirati komisije na nivou biskupije za saslušanje pritužbi žrtava zlostavljanja. Vladajuća Socijalistička partija je prošle nedelje predložila formiranje nezavisne komisije na čelu sa ombudsmanom zemlje.

Katolička crkva Španije na svojoj veb stranici ima posebnu stranicu o tome kako postupati u slučajevima zlostavljanja, gde kaže da će se, kada se podnese žalba crkvi, svi prikupljeni dokazi poslati direktno Vatikanu. Crkva, takođe, podstiče žrtve da se jave i podnesu slučaj regionalnom tužiocu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike