Lukašenko posle zatvaranja granice: Obraćam se narodima Litvanije, Poljske i Ukrajine, zaustavite svoje lude političare, ne dozvolite da izbije rat!

18.09.2020

17:58 >> 10:11

0

Belorusija je prinuđena da zatvori granicu sa Poljskom i Litvanijom, kao i da pojača granične kontrole sa Ukrajinom, izjavio je danas predsednik te zemlje

Lukašenko posle zatvaranja granice: Obraćam se narodima Litvanije, Poljske i Ukrajine, zaustavite svoje lude političare, ne dozvolite da izbije rat!
Copyright Profimedia

Belorusija je prinuđena da zatvori granicu sa Poljskom i Litvanijom, kao i da pojača granične kontrole sa Ukrajinom, izjavio je danas predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko i pozvao građane ove tri države da zaustave svoje političare i spreče izbijanje rata.

– Primorani smo da povučemo trupe sa ulica, kao što sam već govorio, da polovinu vojske mobilišemo i zatvorimo državnu granicu sa zapada, pre svega sa Litvanijom i Poljskom. Prinuđeni smo da ojačamo državnu granicu sa našom bratskom Ukrajinom – rekao je Lukašenko govoreći na ženskom forumu “Za Belorusiju”.

On je dodao da je poslednjih dana bio prinuđen da, zajedno sa ruskim predsednikom i ministrom odbrane, izgradi zajedničku zaštitu Savezne države ističući da su pojačali “davno zaboravljene vojne vežbe koje se danas održavaju na zapadu naše zemlje”, prenosi Sputnjik.

– Odlučili smo da ove vežbe sprovedemo, u vezi sa akutnom situacijom, u dve faze, a druga faza biće posvećena vama, našim ženama – rekao je Lukašenko.

Lukašenko je pozvao narode Litvanije, Poljske i Ukrajine da zaustave svoje političare i spreče pokretanje rata.

– Ne želim da moja zemlja ratuje. Štaviše, ne želim da se Belorusija i Poljska i Litvanija pretvore u bojno polje, gde se neće rešavati naša pitanja. Stoga danas želim da se obratim narodima Litvanije, Poljske i Ukrajine: zaustavite svoje lude političare, ne dozvolite da izbije rat! – rekao je Lukašenko.

On je ocenio da se u Belorusiji u ovom trenutku rešava sudbina čitave Evrope.

– Recite ljudima šta se zapravo događa. Danas se ovde rešava pitanje Belorusije, Rusije i čitave Evrope, možda i cele, a ne samo istočne. Ne sme doći do vrelog rata – relap je Lukašenko.

On je naveo da je u arsenalu onih snaga koje podgrevaju situaciju u republici ostalo vrlo malo mogućnosti.

-A mi smo na ivici strašne katastrofe. Ako upadnu ovamo, bićemo prinuđeni da odgovorimo, nećemo klečati, čak i ako ostanemo sami – naglasio je predsednik Belorusije.

Lukašenko je istakao i da se nikada neće dogoditi blic-krig za preuzimanje vlasti u zemlji.

– Pod tim belo-crveno-belim zastavama pogledajte kakvi izrazi i reči… To su oni smislili: blic-krig nije uspeo. Bio je osuđen mnogo godina pre ovog blic-kriga. Nije se mogao dogoditi u našoj zemlji, nikada se neće dogoditi – rekao je Lukašenko.

Takođe je uporedio događaje u zemlji sa Venecuelom, a Svetlanu Tihanovsku, koja se kandidovala za predsednika republike, sa opozicionim venecuelanskim političarom Huanom Gvaidom.

– Stupila je na snagu naredna faza – snažan spoljni politički, finansijski i diplomatski pritisak. Susedne zemlje odbijaju da priznaju rezultate izbora i, prema venecuelanskom scenariju, pronašle su ‘gvaidicu’ i proglasile je za predsednika – rekao je Lukašenko.

Lukašenko je to rekao u vreme političke krize u Belorusiji nakon spornih predsednickih izbora, za koje opozicija tvrdi da su namešteni, što je izazvalo masovne proteste u zemlji.

Lukašenko je za nemire u Belorusiji okrivio Zapad, podseća Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike