Iran pogubio tri osobe zbog optužbi za drogu: Vlada odgovorila Americi na kritike, talas smrtnih kazni ne staje!

21.05.2023

18:43

0

Najnovije smrtne kazne izvršene su nakon što su počinioci navodno uhvaćeni s velikim količinama heroina

Iran pogubio tri osobe zbog optužbi za drogu: Vlada odgovorila Americi na kritike, talas smrtnih kazni ne staje!
Iran - Copyright Profimedia

Iran je pogubio tri osobe vešanjem zbog optužbi za drogu usred stalnih kritika vezanih za pogubljenja i povećanih smrtnih kazni.

Trojica muškaraca, identifikovana kao Šahab Mansurnasab, Samad Geravand i Sajid Geravand, obešena su nakon što im je oduzeto više od 39 kilograma heroina i opreme za obradu, objavila je pres služba iranskog pravosuđa.

Optuženi su za "širenje nereda na teritoriji Irana" nakon što su priznali da su planirali da prodaju drogu u glavnom gradu Teheranu, a Vrhovni sud je potvrdio presudu.

Iranski zakon nalaže smrtnu kaznu za svaku osobu kod koje se pronađe više od 30 grama heroina, kao i oduzimanje većeg dela imovine.

U petak pogubljena još tri muškarca

Iran je u petak pogubio trojicu muškaraca u slučaju povezanom s protestima koji su izbili širom države nakon što je u septembru u pritvoru preminula Mahsa Amini, 22-godišnja devojka koju je uhapsila policija "zbog nemorala" jer se navodno nije pridržavala obaveznog kodeksa oblačenja.

Muškarci su ubijeni nakon što su osuđeni za "muharebeh" ili "vođenje rata protiv Boga" jer su navodno ubili policajca i dvojicu članova paravojne grupe Basij za vreme protesta.

Iran su kritikovali Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je ove kritike kao "smešne" u subotu i izjavilo je da Zapad treba da posluša proteste svojih građana umesto što "interveniše" u drugim državama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike