Iran veruje da još može da se dogovori sa SAD: Zastoj u postizanju nuklearnog sporazuma posledica je američke politike i pogrešnih procena

28.04.2023

15:20

0

Vašington treba da ima volju i snagu da završi ove razgovore, rekao je Mohsen Naziri Asl

Iran veruje da još može da se dogovori sa SAD: Zastoj u postizanju nuklearnog sporazuma posledica je američke politike i pogrešnih procena
Copyright AP Photo/Vahid Salemi, File

Trenutni status Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), poznatog i kao iranski nuklearni sporazum, rezultat je američke politike i pogrešnih procena, ali postoji šansa da se reše najnoviji problemi, rekao je Mohsen Naziri Asl, stalni predstavnik Irana pri međunarodnim organizacijama u Beču.

- Trenutni status JCPOA je proizvod američke politike i pogrešnih procena. Naše prošlo iskustvo naučilo nas je da se uključimo u novu rundu pregovora sa više pažnje. Nekoliko preostalih pitanja iz poslednje runde pregovora moglo bi da se reši - rekao je Naziri Asl.

Konačni koraci u pregovorima za nastavak Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA) mogu se preduzeti bez preduslova, a SAD treba da imaju volju i snagu da završe ove razgovore, rekao je Mohsen Naziri Asl.

- Bez ikakvih preduslova i kroz dobru volju i odlučnost svih strana, a u okviru dosadašnjih pregovora, mogu se preduzeti konačni koraci u razgovorima. SAD treba da imaju volje i snage da zaključe duge razgovore. Iran je kontinuirano izražavao spremnost da nastavi pregovore do zaključenja sporazuma - rekao je diplomata.

Pregovori o obnavljanju JCPOA sa Iranom počeli su u decembru 2021. Njihov glavni cilj je obnavljanje sporazuma i ukidanje sankcija koje su Sjedinjene Američke Države prethodno uvele Teheranu nakon povlačenja Vašingtona iz JCPOA 2018.

Međutim, napretka u sporazumu nema od septembra 2022. usred serije masovnih protesta u Iranu, za koje je Teheran okrivio SAD i druge zapadne zemlje.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike