Ženka grbavog kita sa slomljenim leđima preplivala 5.000 kilometara (FOTO)

11.12.2022

22:20

0

Ne koristeći rep, ona je plivala gotovo prsnim stilom

Ženka grbavog kita sa slomljenim leđima preplivala 5.000 kilometara (FOTO)
Grbavi kit - Copyright Profimedia

Ženka grbavog kita po imenu Mesec preplivala je razdaljinu od voda Britanske Kolumbije u Kanadi do Havaja, koja iznosi 5,000 kilometara, sa slomljenim leđima.

- Ne koristeći rep, ona je plivala gotovo prsnim stilom kako bi prevalila toliki put, što je potpuno neverovatno - rekla je Dženi Vrej, istraživačica "Kitova Britanske Kolumbije" kompanije koja proučava kitove na zapadnoj obali.

U septembru ove godine dron je fotografisao grbavog kita, za kojeg se ispostavilo da je Mesec, sa teškom povredom u donjem delu leđa zbog čega je ceo donji deo njegog tela dobio neprirodan 's' oblik, što je verovatno rezultat sudara sa čamcem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BCWhales (@bcwhales)

- Primećena je kod obale Mauija na Havajima, više od 4,800 kilometara daleko od mesta gde su istraživači prvi put primetili povredu - rekla je Vrej.

Grbavi kitovi dostižu dužinu od skoro 15 metara, teže skoro 45 tona i poznati su po velikim godišnjim migracijama, kada putuju od hladnih voda u blizini Aljaske sve do toplih voda Meksika i Havaja, gde se razmnožavaju i rađaju.

- Ove migracije deo su kulture kitova, njihove tradicije. Mesec je verovatno rođena na Havajima i tamo se vraća svake godine, zato što je tako videla od majke - rekla je Vrej.

Ona je ocenila da bilo kakav pokušaj eutanazije kita ne bi bio efikasan, jer bi tako nešto zahtevalo koktel toksičnih supstanci, čime bi se rizikovalo trovanje morskog života koji bi se hranio njenim ostacima.

- Da je bila na kopnu, mogli bismo da intervenišemo, ali kako je u okeanu, zbog njene veličine ne možemo ništa da učinimo - rekla je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike