Ministar Papue Nove Gvineje podneo ostavku zbog krunisanja kralja Čarlsa: Delegacija previše potrošila na put, a tek njegova ćerka (VIDEO)

13.05.2023

23:13

0

Pre odstupanja konsultovao se sa premijerom

Ministar Papue Nove Gvineje podneo ostavku zbog krunisanja kralja Čarlsa: Delegacija previše potrošila na put, a tek njegova ćerka (VIDEO)
Džastin Tkačenko - Copyright Profimedia

Ministar spoljnih poslova Papue Nove Gvineje (PNG) Džastin Tkačenko izjavio je da podnosi ostavku na mesto ministra u petak usred kontroverze oko troškova i veličine delegacije zemlje na krunisanju britanskog kralja Čarlsa III u Londonu.

Tkačenko je u izjavi rekao da je „odlučio da odstupi" nakon konsultacija sa premijerom Džejmsom Marapeom, koji će preuzeti resor, kao i da će ostati u parlamentu.

- Želim da budem siguran da nedavni događaji ne ometaju zvanične posete i samite koje ćemo imati sa svim svetskim liderima u narednim nedeljama. Takođe želim da osiguram da se istina o ovom pitanju razjasni i da se dezinformacije i laži isprave - saopštio je on.

Američki predsednik Džo Bajden i indijski premijer Narendra Modi trebalo bi da 22. maja budu u istorijskoj poseti.

Tkačenko je u sredu rekao da će Bajden potpisati odbrambeni pakt sa PNG, kojoj se udvaraju SAD i Kina usred nadmetanja za uticaj u regionu pacifičkih ostrva. Tkačenko je bio blisko uključen u pregovore SAD.

Marape je u saopštenju u petak uveče rekao da će preuzeti nadzor nad pripremama za dolazak Bajdena, Modija i više od deset lidera pacifičkih ostrva i pohvalio je Tkačenka što je nacionalni interes stavio na prvo mesto.

 

 

Mediji i internet sajtovi sa vestima u PNG, pacifičkom ostrvu, članu Komonvelta, vrveli su od uvreda i kritika zbog troškova putovanja velike delegacije od 30 ljudi na subotnje krunisanje u londonskoj Vestminsterskoj opatiji, a mnogi su rekli da bi novac bolje bio potrošen na bolnice.

Svaki delegat imao je dodatak od 50.000 kina (14.000 dolara) za troškove hotela i avionskih karata.

Marape je takođe rekao da želi da se izvini Tkačenkovoj porodici, a posebno njegovoj ćerki Savani za, kako je rekao, „traumatično iskustvo u poslednjih nekoliko dana“.

 

 

Tkačenkova ćerka, koja ga je pratila na putovanju, postala je žarište besa nakon što je objavila Tiktok video u kom se razgovara o luksuznoj kupovini pre nego što se ukrcala na let u Singapuru.

Zvanični sekretar Doma Vlade Bil Toraso potvrdio je Rojtersu da je 10 osoblja generalnog guvernera otputovalo u London, pored 10 gostiju, kao i da su putovali odvojeno. Dva zvaničnika ministarstva spoljnih poslova takođe su putovala sa Tkačenkom, kojeg je Marape zamolio da umesto njega predstavlja PNG.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike