Američki ambasador optužio Južnu Afriku da je krišom poslala oružje Rusiji, stigla reakcija: Gde su dokazi?

12.05.2023 | 13:33

Autor: Vladimir Tanacković

Copyright AP Photo/Denis Farrell

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država u Južnoj Africi rekao je u četvrtak da je uveren da je ruski brod prošle godine pokupio oružje u Južnoafričkoj Republici, što je moguće kršenje neutralnosti Pretorije kada je u pitanju sukob u Ukrajini.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa odbacio je optužbe Rubena Bridžetija, američkog ambasadora u Južnoj Africi, koji je u četvrtak izjavio da je uveren da je Pretorija snabdevala Moskvu oružjem i municijom, za koje je rekao da su utovareni na teretni brod u Sajmonostaunu, glavnoj pomorskoj bazi Južne Afrike, između 6. i 8. decembra 2022.

- Naoružavanje Rusa je izuzetno ozbiljno i mi ne smatramo da je ovo pitanje rešeno i želeli bismo da Južna Afrika praktikuje svoju politiku nesvrstanosti - naveo je izaslanik.

Bridžeti je očigledno mislio na brod pod ruskom zastavom koji se zove „Ledi R". Brod je tokom ovog perioda bio usidren u pomorskoj bazi gde je isporučio i utovario neidentifikovani teret, što je izazvalo spekulacije i pitanja južnoafričkih političara. Sam brod je prošlog maja odobrio američki ministar finansija za kontrolu inostrane imovine zbog navodnih isporuka oružja.

U saopštenju u četvrtak Ramafosa je uzvratio, rekavši da Bridžetijevi navodi „podrivaju duh saradnje i partnerstva“ između dve zemlje.

AP photo
Siril Ramafosa

Predsednik je dalje rekao da nisu pruženi dokazi koji podržavaju tvrdnje da je Južna Afrika slala oružje Rusiji, dodajući, međutim, da je vlada naredila nezavisnu istragu o tom pitanju.

On je napomenuo da su južnoafrički i američki zvaničnici razgovarali o tom pitanju, slažući se da će istrazi „omogućiti da teče svojim tokom i da će američke obaveštajne službe pružiti sve dokaze koje poseduju“.

Za razliku od mnogih drugih nacija, Južna Afrika, koja ima bliske istorijske veze sa Moskvom, nije uvela sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Ramafosa je u maju 2022. rekao da će ograničenja samo naštetiti „zemljama koje se nalaze u blizini“.

U februaru je Pretorija održala zajedničke pomorske vežbe sa Rusijom i Kinom kod svoje obale, što je razbesnelo SAD, koje su tada rekle da su vežbe omogućile Moskvi da testira svoje vojne sposobnosti i pokaže da i dalje ima međunarodne saveznike.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam